Телескопът "Кеплер" търси планети като Земята

Космическият телескоп "Кеплер" на НАСА, който ще търси приличащи на Земята планети, ще бъде изстрелян на 5 март от Кейп Канаверал, съобщи Ем Ес Ен Би Си.
Първоначално "Кеплер" ще прегледа 140 000 звезди, които ще бъдат сведени до 100 000. След това телескопът ще търси планети с размер 30 до 600 пъти по-малък от Юпитер.
Астрономите се надяват той да открие скалисти планети с размер като Земята. Ако те са в обитаема зона на звездата, там може да бъде открита течна вода, дори живот.
Диаметърът на телескопа е 0,95 м. Той е съоръжен с 42 светочувствителни микрочипа, с които ще измерва промяната в яркостта при преминаването на планетата пред нейната звезда.
По колебанието на светлината и времето между преминаванията специалистите могат да определят размера на планетата, дължината на орбитата и дори приблизителната температура на планетата.
"Ще се получат светлинни криви във времето. Няма да има красиви снимки като на телескопа "Хъбъл", обясни Джон Трьолцш от компанията "Бол еърспейс", произвела телескопа.
Задачата на "Кеплер" е да открие подходящи за наблюдение планети. След това те ще бъдат изследвани от наземни обсерватории. Естествено "Кеплер" може и да не открие подобни на Земята планети около далечни звезди.
Има и вероятност обаче тези планети да се окажат много. Това ще даде тласък на търсенето на извънземен живот. След изстрелването "Кеплер" ще бъде изведен на хелиоцентрична орбита зад Земята с период от 372,5 дена.
Научните данни ще се анализират от института "Еймс" на НАСА. Мисията "Кеплер" ще продължи четири години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини