Международен ден на снежния човек

18 януари е Международен ден на снежния човек.

Идеята за този празник е на германския колекционер Корнелиус Граетц.

Датата не е случайна - единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Празникът има за цел да развесели хората в студените зимни дни и да ги накара вместо да се цупят на снега, да излязат навън и да му се порадват, като направят поне една усмихната фигура.

В чест на нашия бял приятел, спомени с когото имаме още от ранните си години,

сме ви приготвили и няколко интересни факта за едни от най-запомнящите се снежни човеци в историята:

Първият нарисуван снежен човек е бил еврейски

Боб Екщайн, изучаващ професионално историята на снежния човек за своята книга, открива първото му изобразяване в църковно-богослужебната книга "Часослов" от 1380 г.

На картината може да се види еврейски снежен човек, който се топи до огъня, а в пасажите на страницата са описани Христовите мъки.

Микеланджело е направил съвършен снежен човек

През 1494 г. владетелят на Флоренция, Пиеро II Злочестия, поръчва на известния скулптор и художник Микеланджело да направи снежен човек в двора на Медичите. 

Въпреки че са намерени твърде малко сведения за творението му, една критика от това време описва снежния човек като изумително красив и съвършен.

Снежните човеци били използвани за протест

Днес белият приятел с разкривена усмивка е символ на празниците и веселата зима, но това невинаги е било така.

През 1511 г. хората в Брюксел живеят в глад и мизерия. Освен това, трябва да се справят и със „смъртоносната зима“, която със смразяващите си температури отнема животите на по-слабите в продължение на месеци. 

Източник: Getty Images

Управляващите решили, че фестивал със снежни човеци ще бъде идеален за повдигане на настроението. Не били далеч от истината.

Eдва ли са очаквали обаче точно този резултат – след фестивала градът бил покрит с порнографски снежни скулптури, както и с карикатури на уважавани граждани.

Въпреки това властите не се намесват. Оставили творенията да стоят и да радват гражданите и се надявали, че щом снегът се разтопи, с него ще се стопи и страхът на хората.

Снежният човек е един от най-ранните модели

Първата снимка на снежен човек е направена от Мери Дилвън през 1845 г., малко след като е измислен фотоапаратът.

Източник: Getty Images

Така първата снимка на снежен човек е и сред първите снимки, които някога някъде са направени.

Снежният човек помага на французите в борбата с Прусия

Когато кралят на Прусия нахлува с армията си в Париж през 1870 г., двама френски войници решават да повдигнат духа си със снежни скулптури. На стените на крепостта върху топ те слагат един снежен човек, а на друго място извайват огромен стоик с шапка, който да всее страх у врага.

Източник: Getty Images

Разбира се, снежните сили не са достатъчни, за да доведат до победа и Прусия печели войната от 1870 г., но поне френските войници до последно не падат духом.

Най-високият снежен човек в историята е американец

В град Бетел, Мейн, още през 1999 г. се „ражда“ Ангъс, Кралят на планината, който е кръстен така в чест на тогавашния губернатор на щата – Ангъс Кинг. Снежният човек бил висок 34,62 метра и тежал над 4 тона.

Тъй като години наред никой не подобрява този рекорд, през 2008 г. жителите на Бетел решават сами да се надминат и създават снежен човек с височина 37,21 метра. Кръщават го Олимпия Сноу, отново в чест на губернатора на щата

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини