Първият директен влак от Китай до Великобритания пристигна в Лондон

Първият директен влак от Китай до Великобритания пристигна в Лондон след епично 17-дневно пътуване.

Влакът East Wind потегли от град Yiwu в китайската провинция Джъдзян на 3-ти януари, измина 10 000 километра, като по време на пътуването си премина през 10 държави, преди да пристигне на гарата в Източен Лондо вчера вечерта.

Влакът премина през Китай, Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия, Белгия и Франция, преди да достигне крайнат си дестинация – Великобритания.

Влаковата композиция пренася 34 контейнера пълни с дрехи и други стоки на стойност 4 милиона британски лири. Тя бе привествана от представители на местните власти и граждани.

Правителствата в Китай и Великобритания се надяват, че новата линия ще насърчи търговията между двете страни. Железопътният транспорт е по-евтин от въздушния и значително по-бърз от морския. Услугата ще се изпълнява веднъж седмично в продължение на месец, за да се прецени търсенето. Ако се окаже успешна, железопътната връзка ще стане постоянна.

Маршрутът следва Пътя на коприната, използван първоначално за транспорт на стоки между Европа и Азия.

Лондон е 15-ия европейски град, добавен в списъка на товарните железопътни услуги от Китай. Разрастването е част от плановете на китайския президент Си Цзинпин за подобряване търговските връзки на страната и съживяване на Пътя на коприната. В момента Китай е най-големия износител, като експорта на страната достигна стойност от 1,85 трилиона британски лири през 2015 година.

Различните видове железопътни релси, в различните държави означава, че целият маршрут не може да бъде изминат от един и същ влак, по тази причина се налага контейнерите да бъдат претоварени на различни вагони няколко пъти.

Името на влака East Wind (Източен вятър) е взето от изказване на комунистическия лидер Мао Дзъдун : Източния вятър ще надделее над Запада.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини