КРОС питат кмета Мелемов за снежния капан в Смолян заради снегопочистването

    Групата на КРОС в Общинският съвет на Смолян днес разпространи до медиите питане до кмета Николай Мелемов, което ще бъде поставено публично и на заседанието на местния парламент утре-25 януари 2017г. Въпросите до градоначалника са основно заради кризата със снегопочистването и семтосъбирането, както и готовността на фирмата да извърши дейностите. СмолянБГвести.нет публикува въпросния дощкумент без редакторска намеси и съкращения.

    П И Т А Н Е

    от общинските съветници от групата на „ КРОС“

    УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕЛЕМОВ,

    За последните две седмици на месец януари /09.01. –24.01.2017 г./, независимо от предупрежденията на синоптичните служби, град Смолян и общината бяха изправени пред нов снежен капан, както през месец март 2014г. Независимо от направените изводи, констатирани пропуски и поетите ангажименти от администрацията на община Смолян през 2014г., за недопускане на подобни явления, през последните дни областния град Смолян и общината са сковани от непочистени от снега улици, тротоари, пешеходни зони, стълбища и препълнени двойно и тройно контейнери за битови отпадъци/боклук/. Във връзка с повишено и крайно нетърпимо негативно обществено отношение към предприетите досега действия на фирмите, които са в договорни отношения с общината относно снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване, както и осъществяването на контрол по дейността от страна на общинска администрация и лично от Вас, общинските съветници от групата на „КРОС“, Ви задават следните въпроси:

    Съществува ли документ, в който да е отразена проверка на готовността на снегопочистващите фирми с техника, инертни материали и противозалеждащи химически вещества, подписан от Вас или упълномощен от Вас служител. Ако съществува такъв документ, същият да бъде публикуван на официалния сайт на общината.

    Убеден ли сте, че с наличната към момента техника, собственост или наета, от снегопочистващите фирми, наличните инертни материали и химически вещества и наличната работна ръка, ще се справят фирмите с възникналите проблеми и трагичното положение в града /непочистени и труднопроходими второстепенни улици, препълнени кошове за боклук, непочистени спирки за обществен транспорт, ужасни пешеходни зони, предполагащи всевъзможни фрактури/.

    Съществуват ли механизми по сключените договори за снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване, за налагане на санкции на фирмите при неизпълнение на поетите задължения. Кога ще бъдат наложени и същите ще се публикуват ли на официалния сайт на общината.

    Във връзка с Ваша заповед за почистване на прилежаща територия на търговски обекти, жилищни сгради, институции и др. от сняг колко са санкционираните нарушители и какъв е ефектът? Ще вземете ли отношение към служителя от общината, на когото е възложено почистването на прилежащите части на сградите -собственост на общината.

    Колко общински служители са заети по контрола относно снегопочистването, сметосъбирането и сметоизвозването. Колко докладни записки или актове са Ви представили за неизпълнение на договорите сключени с фирмите изпълнители за периода!

    Какви мерки предлагате за отстраняване на трайно паркираните и дерегистрирани МПС от второстепенните улици, пречещи на снегопочистването. Същото се отнася за товарните МПС.

    На какво ниво е взаимодействието с РПУ Смолян и РЗПАБ относно преодоляването на проблема със снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване от второстепенните и крайни улици в града и общината и достъп за спасително неотложни действия.

    Какви мерки ще предприеме общинска администрация относно заемане на парко места в регламентираните паркинги и в особените „джобове“ по уличната мрежа , заети от търговци на автомобили.

    Какви мерки ще предприемете за своенвременно почистване и обезопасяване на маршрутите /включващи улици и пътища общинска собственост/, водещи до индустриалните зони на града, с цел непрекъснат производствен цикъл.

    Какви мерки ще предприемете за снегопочистване и обезопасяване на автогарите в града. Все пак те са лицето за всички посещаващи града и общината.

    Уважаеми , Господин Мелемов,

    Уважаема, Госпожо Каменова,

    Считаме като общински съветници, чрез които гражданите на община Смолян поставят злободневни въпрос, за настоящето окаяно състояние на инфраструктурата и чистотата в нашия областен и общински център и другите населени места в общината, че е необходимо, кметът на общината да отговори на поставените въпроси незабавно.

    Искането ни е отговорите на поставените въпроси да предхожда дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет, насрочена на 25.01.2017г. от 09.30ч.

    24.01.2017 г. Председател на групата „КРОС“

    Гр. Смолян Кирил Хаджихристев

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини