САЩ разтревожени от антиамериканско насилие в Турция

Посолството на САЩ в Турция предупреди за опасността от нападения срещу американски граждани в страната след засилването на антиамериканската реторика, съобщава "Франс прес".

Турция беше ударена от множество нападения през последните месеци, отговорност за които поеха ДАЕШ ("Ислямска държава") и кюрдските екстремисти, които поставиха страната на ръба. При последната атака 39 души бяха застреляни в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, като отговорност пое ДАЕШ.

Само три седмици по-рано 46 души бяха убити при двоен самоубийствен атентат край стадиона на футболния клуб "Бешикташ", отговорност за който поеха кюрдски екстремисти.

Нападенията породиха твърдения в радикалната консервативна преса, че САЩ имали пръст в насилието, въпреки че твърденията многократно и гневно бяха отхвърляни от американското посолство.

"Увеличаването на антиамериканската реторика има потенциал да вдъхнови независими актьори да извършват актове на насилие срещу американски граждани", посочват от посолството, предупреждавайки пътуващите.

Изтъква се, че нови нападения могат да се случат на големи събития, туристически обекти, ресторанти, нощни клубове, търговски центрове, места за поклонение, както и транспортни центрове.

Заповедта от октомври за членове на семействата на работниците и служителите в американското консулство в Истанбул да напуснат Турция временно остава в сила.

Междувременно всякакви пътувания на членове на американското правителство са предмет на одобрение от Държавния департамент.

Това се основава на разузнавателна информация, "свидетелстваща за това, че екстремистки групировки продължават честите и агресивни опити да атакуват американски граждани и други чужденци в района на Истанбул", предупреждават от американското посолство.

Няколко турски официални лица и медии обвиниха САЩ за неуспешния преврат на 15 юли, твърдения, отхвърлени от Вашингтон.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини