Генномодифицирани Т-клетки излекуваха две бебета с рак

2 бебета с левкемия са в ремисия, благодарение на революционна терапия, при която се използват генномодифицирани Т-клетки от здрави донори.

Лечението на малките пациенти стартирало в края на 2015, след като химиотерапията не довела до очакваните резултати. Две години по-късно децата са излекувани.

Ако успехът бъде потвърден и в бъдещите клинични изпитвания, лечението ще се окаже евтин и унивресален начин за лечение на рак, без да е небоходимо Т-клетките да се модифицират за нуждите на всеки отделен пациент.

При децата, на възраст 11 и 16 месеца, не било регистрирано никакво подобрение след претърпяната химиотерапия и на родителите им било казано да се подготвят за най-лошото.

Тъй като други алтернативи не съществували лекари от лондонската клиника Great Ormond Street Hospital изпробвали нова процедура: инжектирали бебетата с генномодифицирани Т-клетки, известни като химерен антигенен рецептор или клетки CAR-T, взети от здрави донори.

“Не исках да продължаваме по същия начин, исках нещо ново, приех риска. Това е тя днес, стои изправена и се смее. Беше толкова слаба преди лечението. Беше ужасно. Благодарен съм за предоставената възможност”, казва Ашлей Ричард, баща на малката Лайла.

Т-клетките са вид бели кръвни клетки, които атакуват и унищожават заразените клетки в тялото, включително раковите.

За съжаление, те невинаги успяват да открият и унищожат всички ракови клетки, особено, ако последните се размножават твърде бързо.

И преди е имало опити да бъде подобрена работата на Т-клетките.

При един от най-успешните, лекарите взели Т-клетки от пациенти и ги модифицирали, така че по-бързо и по-успешно да откриват дефектни клетки, след което ги върнала в телата им.

Не всички пациенти обаче разполага с достатъчно здрави клетки, за да се възползват от тази терапия.

При новото лечение не са необходими Т-клетки на самия пациент, това означава, че лекарите ще разполагат с вече готови генномодифицирани клетки, вместо тепърва да извличат Т-клетки от пациентите и след това да ги променят.

Дали новият метод ще бъде официално одобрен предстои да се разбере след 1-2 години.

Засега са изминали 2 години от старта на лечението на децата и те все още са в ремисия.

Тъй като новата терапия е изпробвана само върху двете бебета, е нужно да бъдат проведени по-широкомащабни клинични изпитвания.

Ако ефикасността и бъде доказана, лечението ще е далеч по-евтино, защото няма да се налага да се извличат собствените клетки на пациентите. Лекарите веоятно ще използват кръв от дарители, за да извлекат големи количество клетки CAR-T, които след това ще замразят, за да са в готовност при нужда.

Пресметнато е, че производствените разходи за една доза ще са около 4 000 долара. За сравнение извличането на собствени клетки на пациента и обработката им струва грубо 50 000 долара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини