Сирийската армия пое контрола над извора, доставящ вода за Дамаск

Сирийските правителствени сили са навлезли в селището Айн ал Фиджа недалече от Дамаск тази сутрин и са установили контрол над водоизточника, който доставя повечето от водата за столицата, съобщи Ройтерс, цитирайки военен медиен екип на ливанската групировка Хизбула. 

Сирийската армия навлезе в района на долината Уади Барада по споразумение с бунтовниците, които от няколко седмици се опитваха да го задържат със сила, съобщиха медийните хора на Хизбула. Споразумението предвижда и изтегляне на бунтовниците от района. Според ТАСС те вече са напуснали долината. 

Подаването на питейна вода за Дамаск бе рязко ограничено след саботаж, извършен от бунтовниците на 24 декември. Според сирийските власти експлозията в селището Айн ал Фиджа, намиращо се на 15 км от Дамаск, е била дело на екстремистката групировка "Джебхат Фатх аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра"). 

В Айн ал Фиджа веднага са изпратени ремонтни бригади, които да възстановят водоподаването за столицата. Дебитът на канала от водонапорната станция към Дамаск е 30 куб.м/сек, отбелязва ТАСС. 

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини