Проблема с дрогата и децата-днес работна тема в областната управа в Смолян

Две мероприятия за превенция срещу наркотиците сред децата и учениците ще се проведат последователно в областната управа на Смолян. Инициативата започва с работна среща, на която ще се дискутира проблема с нарастващата употреба на вредните вещества сред младите хора в региона. По-късно днес ще заседава и комисията за разработване на областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Смолян.

Само преди дни от Регионалната здравна инспекция изнесоха тревожни данни за драстично падане на възрастта, в която децата посягат към дрогата. Възрастовата граница е паднала на 13 години, сочи проучването на РЗИ в областния град, като изготви Стратегия за превенция на употребата на наркотици и психоактивни вещества, която предстои да бъде приета на областно  ниво. 

Проучването за нагласите към употребата на наркотици е направено през 2016 г по проект, реализиран от Регионалната здравна инспекция в партньорство с експерти от Исландия. Анкетирани са общо 630 ученици на възраст между 13 и 16 години в цялата Смолянска област. Очертани са два сериозни проблема- твърде рано децата посягат към наркотиците, като не по-малко опасен е твърде лесния достъп до тях, като се започва с цигарите и алкохола.

Стратегията за превенция на употребата на наркотици и психоактивни вещества е представена на областния управител. След като тя бъде приета ще бъдат детайлизирани задачите и конкретните ангажименти за справянето с този проблем. Въз основа на проучването здравната инспекция е подготвила стратегия за превантивна дейност по проблема. Тя обединява усилията на всички институции, а идеята е да бъде активирана работата по общини.
През декември е направено и ново проучване по общини в Смолянско, в което са анкетирани всички ученици от девети клас, обхванати са около 77% от учениците и тепърва ще се анализират резултатите, които ще се предоставят на всяка община.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини