Учени разкопават гроба на Галилео Галилей

Италиански учени възнамеряват да докажат, че Галилео Галилей е имал вродено заболяване на зрителните органи, което е наложило отпечатък върху направените от него открития в областта на астрономията, съобщи АФП. За потвърждение на тази хипотеза учените от Института по история на науката във Флоренция ще проведат изследване на ДНК на Галилей, разкопавайки гроба му в базиликата Санта Кроче във Флоренция. "Ако ДНК анализът потвърди версията за вродено заболяване на зрителните органи, това ще обясни по-специално защо Галилей не е могъл да открие пръстена на Сатурн", заяви ръководителят на института Паоло Галузи.
През 1610 г. Галилей става първият учен, наблюдавал Сатурн с телескоп. Тогава той видял около планетата две петна и издигнал хипотезата, че това са спътници на Сатурн. Това, че откритите от Галилей "петна" са обкръжаващите Сатурн пръстени, е доказано през 1655 г. от Християн Хюйгенс.
Прието е да се смята, че Галилей не е могъл да види пръстена, тъй като създаденият от него телескоп не е бил достатъчно мощен. Италианските учени обаче издигнаха хипотезата, че зрителен дефект е попречил на Галилей да види пръстена.
Известно е, че в края на живота си Галилей е ослепял. Учените предполагат, че слепотата на знаменития учен е станала в резултат на прогресивно вродено заболяване и през целия си живот Галилей е имал зрителни дефекти в една или друга степен.
За финансирането на изследването учените от Института по история на науката трябва да съберат 300 000 евро, които са необходими за ДНК експертизата и получаване на разрешение за разкопаване на гроба, отбелязва ЛентаРу.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини