Кремъл обвини Киев за сблъсъка в Донбас

Кремъл обвини силите, подкрепяни от Украйна, че подкопават мирната сделка за Източна Украйна с атака против проруски бунтовници предния ден.

Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е дълбоко загрижена от инцидента, който разклаща опитите за осъществяване на минските договорености.

„Със съжаление трябва да кажем, че в резултат на тази атака загинаха хора и от двете страни”, заяви Песков.

Той допълни, че атаката е била отбита от бунтовниците и обвини украинските власти, че са организирали офанзивата, за да отклонят вниманието от вътрешните и други проблеми.

Седем украински войници са загинали в сблъсъка според военни източници от Киев, предаде БНР.

Други данни сочи Асошиейтед прес. Седем души са убити от двете страни през последното денонощие според агенцията, цитирана от БТА.

По-конкретно при артилерийски обстрел в района на контролирания от властите град Авдеевка са убити най-малко трима войници и 20 са ранени, съобщи пресслужбата на военната операция в Източна Украйна. Има и неуточнен брой цивилни жертви.

Бунтовническата Донецка информационна агенция съобщи за четирима убити и седем ранени бунтовници.

Така или иначе боевете в Източна Украйна между правителствените войски и сепаратистките бунтовници тези дни се засилиха рязко и сблъсъкът е най-смъртоносният от декември насам.

Вече освобождават блокираните миньори

Бунтовниците в Донецк бяха съобщили, че електрическа подстанция е повредена от артилерийски обстрел. Това е прекъснало захранването на въглищната мина "Засядко" в Донецк, блокирайки над 200 миньори под земята.

Миньорите са останали под земята няколко часа, преди местните власти да успеят да намерят резервните генератори извън мината, за да заработят отново асансьорите.

Днес предиобяд най-малко 60 от миньорите са извадени на повърхността.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини