”Да, България” към новата власт: Ревизия на синдиците в КТБ

Партия “Да, България” призова президента и служебните премиер и финансов министър за проверка на дейността на синдиците на КТБ и публичност на резултатите.

При констатиране на нарушения, настояваме те да бъдат уволнени, а ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ) да понесе своята отговорност, се казва в отвореното писмо на новоучредената партия на бившия правосъден министър Христо Иванов. 

От “Да, България” приветстват решението на Огнян Герджиков да възложи на служебното правителство в двуседмичен срок да изготвят доклади за състоянието по министерства. 

"С оглед на това бихме искали да разширим обхвата на проверките, като насочим вашето внимание към особено остър проблем, който налага спешна намеса на правителството - КТБ, която е в несъстоятелност, и риска от вторично ограбване на активите й", пишат от партията. 

Оттам припомнят, че след обявяване на несъстоятелността, банката се управлява от ФГВГБ чрез синдици, чиято цел трябва да е защита интересите на кредиторите. 

Назначението на г-н Радослав Миленков за председател на УС на ФГВГБ беше сред първите, извършени от премиера Бойко Борисов през ноември 2014 г. Под ръководството на г-н Миленков и синдиците, информацията за КТБ беше ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти, допълват от формацията на Иванов. 

"Те засилват опасенията, че се извършва преразпределяне на активи на фалиралата банка на тъмно – централата на КТБ и множество други недвижими имоти", пишат от "Да, България". 

И припомнят, че държава изтегли мостов кредит от 3 млрд. лева през ноември 2014 г., с който започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Затова граждани имат право да бъдат информирани за събирането на активите на фалиралата банка. 

"Огласени бяха факти, че един от назначените в КТБ синдици – Кристи Маринова, е обслужвала счетоводно адвокат Момчил Мондешки, осъждан за измама и обсебване (и главно действащо лице от записите по "Яневагейт" - б.р.), а в същото време активи, заложени в КТБ, стигат до този адвокат. Чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори, и най-вече на най-големия – ФГВГБ. Първоначалните индикации са в медиите са, че синдикът е успял да събере едва около 3%-4% от първоначалните активи на КТБ", се подчертава още в писмото. 

Затова "Да, България” призовава за: 

1. Пълна ревизия на дейността на синдиците. В случай че бъдат установени нарушения, да се пристъпи към смяната им, както и към смяна на ръководството на ФГВГБ. 

2. Публикуване на подробна информация за действията, предприети по основните кредитни експозиции, както и кога са предприети. 

3. Финансов анализ за състоянието на ФГВГБ и отговор на въпросите: 

– Колко е очакваната загуба за Фонда от фалита на КТБ? 
– Колко години потребителите на финансови услуги ще я изплащат – чрез вноските, които търговските банки са задължени да отчисляват във ФГВГБ? 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пл
    Пламен
    1 0
    18:36, 1 фев 2017
    Младежи, как не ви е срам да говорите за борба с олигархията, а сега, още преди изборите, да адвокатствате на този престъпник Василев.
  • 2
    Ма
    Мартин
    1 0
    19:36, 1 фев 2017
    "Цяла България" към Христо Иванов: Ревизия на твоя спонсор Иво Прокопиев! Защо брадатия провален министър Иванов не поиска и ревизия на сделката за "Каолин"? Или пък да попита за приватизацията на безценица на Винпром "Дамяница"? Чак тогава ще повярвам, че е независим! Иначе просто изпълнява нарежданията и поръчки от Иво Прокопиев-Фараона!
  • 3
    Йо
    Йордана
    0 0
    22:20, 1 фев 2017
    А не може ли да иска от новата власт незабавна екстрадация на Цветан Василев? За един приятел питам.
Последни новини