КФН: Застрахователния сектор и пенсионните фондове са стабилни

Пенсионният и застрахователният сектор са стабилни, устойчиви и добре функциониращи. 5 застрахователни компании трябва да вдигнат капитала си.

Това съобщи председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Карина Караиванова при представяне на прегледа на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества и резултатите от стрес тестовете на застрахователите на българския пазар.

Те са предоставени от независимите външни експерти и обобщени от международната консултантска компания "Регионален консорциум Ърнст & Янг".

Анализът, който обхваща периода от юли м. г. до края на януари 2017 г. показва че българският застрахователен сектор покрива повече от 100% от капиталовите изисквания.

Пет застрахователни компании трябва да предприемат мерки за увеличаване на капитала след стрес-тестовете в системата. Те ще имат 3 месеца, за да повишат собствените си средства за покриване на минималното капиталово изискване, както и още три месеца, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност. 

Други две компании имат преходен период за покриване на изискванията за платежоспособност. 

Общо корекции се налагат за под два процента от застрахователните активи. 

При пенсионните фондове са установени системни проблеми, но корекции се налагат само за 0,3 на сто от активите.

Опасност за парите на клиентите на застрахователните и пенсионните компании няма, увериха от небанковия регулатор, предаде БНР. 

Проверките започнаха миналата година и оценките от тях трябваше да бъдат готови до декември, но от небанковия надзор удължиха срока. 

81 дружества, които са поднадзорни на Комисията за финансов надзор, са оценени от външни одитори.

Удължаването на срока бе оповестено в края на миналата година, а от Комисията го обясниха с прегледа на групово ниво, който включва и показателите на свързани застрахователни компании от други държави.

Малко след като встъпи в длъжност като председател на небанковия надзор, Карина Караиванова откри фалшиви данни, представени от една от одиторските компании. Дружествата, избрали да работят с този одитор, трябваше спешно да изберат нов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини