Окончателно: Лидерът на БСП ще се избира само пряко

Лидерът на БСП ще се избира единствено и само чрез пряко гласуване, в което трябва да участват най-малко половината от членовете на партията. Най-спорната поправка в устава на БСП, която е предложена от Корнелия Нинова, е била подкрепена от 493 делегати на закритото заседание на 49-ия конгрес на БСП в НДК днес. "Против" са били само 86, а 37 са се въздържали.

Поправката е била подложена на "обичайните критики", сред които че се променя начинът на функционирането на останалите органи на БСП като конгреса, който досега избираше лидер с табелката "председател на Националния съвет на БСП", твърдят социалисти. Имало е и притеснения, че оставката на лидера ще може да се иска също единствено от половината от членовете на партията. Според последното преброяване в БСП членуват малко над 100 хил. души, което значи, че половината са поне 50 хил.

Най-много критики към предложенията на Нинова е имало от софийската организация на БСП, твърдят социалисти.

Досега уставът на партията предлагаше два варианта за избор на лидер - пряк и от делегати на конгреса, но засега в най-новата история на БСП не е прилаган първият. Лидерите на партията са избирани от делегати на конгреса, които са около 800, като всеки от тях има задължение да представлява волята на 150-200 социалисти. Решението за кого от кандидатите за лидер да се гласува често се взема от партийната структура, която излъчва съответните делегати. Сега притесненията са, че местните ще загубят тежест.

Според поправките Корнелия Нинова, която на 8 май м.г. бе избрана от делегатите на конгреса, ще може да изкара цял мандат и след това да се яви на пряк избор. В устава се запази правилото един социалист да има право на два последователни мандата от по 4 години като лидер на БСП. Ако стане министър-председател обаче, годините в изпълнителната власт няма да се броят.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини