11 годишият Максим Кисьов получи гайда като дар от кмета, с нея мечтае да обиколи света

Инструментът е поредният, който отива при талантливо дете по проекта „Гайда за всяко дете“

Кметът Николай Мелемов подари гайда на младия талант Максим Кисьов от Смолян. 11-годишното момче наду инструмента и демонстрира музикантските си умения в изпълнението, с което поздрави градоначалника. Малчуганът се похвали, че е възпитаник на Костадин Илчев, ръководител на оркестър „101 Каба гайди“ към читалище „Христо Ботев” в Смолян и свири от осемгодишен.

Максим много се окуражи, че гайдата е изработена именно от ръководителя на състава, който освен това е и майстор, а негови инструменти има по  цял свят. Възпитаникът на ОУ „ Проф. д-р Асен Златаров” в кв. „Райково“  беше дошъл с баба си Венета Кисьова, за да получи подаръка, който еднакво зарадва и него, и нея. Оказа се, че в къщи двамата са страхотен дует-тя пее , а Максим свири. Момчето обича родопската музика, свири от 2 години с учителя си Костадин Илчев и вече е научил да свири 12-13 песни.

Кисьова разказа пред СмолянБГвести, че от малка пее родопски песни, но голямата й мечта да стане певица не се осъществила. Сега се радва, че внукът й я сбъдва и това радва цялото семейство. Максим е любимец на всички семейни приятели и роднини, защото щом някой дойде на гости, малкият грабва гайдата, подкарва родопското и веднага вдига настроението.

Кметът отново обяви, че инициативата продължава и вече ще поръчат гайда за следващото талантливо дете, която да изработи бай Диньо Илчев, както го знаят родопчани. „Няма вече събитие, което да започва без гайда“, посочи Мелемов и пожела на момчето да развива таланта си и да съхрани родния ни фолклор. „Същността е да запазим гайдата, да правим нашите деца истински родопчани, защото човек, който свири зло не мисли, аз съм убеден в това нещо. И удоволствието беше за мене, защото продължаваме нататък и поръчваме следващата гайда“, каза в заключение градоначалникът.

.„Гайда за всяко дете в Смолян“ е проект на община Смолян, иницииран по време на Роженския събор‘2016 и  подкрепя децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да закупят инструмент, защото семействата са им социално слаби или безработни. Проектът получи годишна награда „ПроКултура” за 2016 г., която се дава за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини