Жителите на Елин Пелин отказват да приемат сирийско семейство

Жителите на Елин Пелин отказват да приемат сирийско семейство с хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците да се засели в общината, се разбра от репортаж на Би Ти Ви. Кметът Ивайло Симеонов отказва вече два месеца да издаде ЕГН-та и документи за самоличност на бежанците, въпреки че е длъжен.

"Ние, шопите, няма да го допуснем", каза един от гражданите, събрали се пред общината, за да протестират срещу настаняването на бежанците в града. "Тук турчин не е вирел", аргументира недоволството друг. От думите на жителите на Елин Пелин се разбра, че те не възразяват срещу конкретните хора, но се опасяват, че след тях ще дойдат други, вече не от Сирия, а от Афганистан, които са носили оръжие и умеят да си служат с него.

В отговор на въпрос защо като представител на властта допуска разделение вместо да съдейства за интеграцията, кметът отговори, че е солидарен с хората и разделение между тях няма. "Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да е да нарушава спокойствието и мира на моите съграждани", заяви кметът.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. "Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Семейство Фатима и Фахим Джабер разказаха, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е била разрушена и заедно с децата си напуснали родния Халеб и отишли в Турция. "Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", каза Фахим Джабер. Уверява, че семейството има намерение да се труди и да изкарва пари.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини