Смолянската болница купува ангиограф, създава инвазивна кардиология до есента

Изображение 1 от 3

    Обществена поръчка за доставка, монтаж и инсталиране на ангиограф обяви Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян. Това е апаратът, необходим за създаване на инвазивна кардиология в здравното заведение. Припомняме, че в интервю пред еТВ в началото на този месец изпълнителният директор на МБАЛ д-р Марин Даракчиев прогнозира, че най-късно до началото на есента Смолян ще разполага с инвазивна кардиология. Новата медицинска структура е крайно необходима, защото най-близкият такъв център е отдалечен на 100 километра. Без да е кардиолог д-р Даракчиев поясни, че в медицината съществува понятието "първи златен час". "След получаване на съдов инцидент първите часове са много важни, за да се запази функцията на сърдечния мускул. Заради отдалечеността, се налага да изпращаме пациентите по спешност да пътуват дълги разстояния, което особено при зимни условия е много тежко за тях. Затова наличието на такава структура много би улеснило нашите пациенти и би спасило човешки животи или най-малкото би намалило инвалидизирането на самите пациенти", коментира д-р Даракчиев.
    С тези аргументи в края на октомври миналата година Министерски съвет отпусна целева субсидия на Смолянската болница в размер на 1 милион лева за закупуване на специализирана апаратура за инвазивна кардиология – ангиографски апарат.

    Според обявената обществена поръчка, максималната цена за доставка, монтаж и инсталация на апарата е 833 334 лева без ДДС, което с ДДС е точно сумата отпусната на здравното заведение. Предметът на поръчката включва изпълнението на следните дейности: доставка на ангиографски апарат за нуждите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД; монтаж, инсталация, настройка, пробно изпитване, контрол на качеството и пускане в експлоатация на доставената медицинска апаратура. Предложенията на участниците трябва да бъдат за фабрично нов ангиографски апарат, произведен не по-рано от 2015г., да не е бил демонстрационен, да не е рециклиран или демо оборудване. Изисква се още да бъде извършено обучение за работа с доставената медицинска апаратура, с продължителност минимум 5 дни, както и минимален гаранционен срок на апаратурата - 36 месеца, считано от датата на въвеждане в експлоатация. Офертите ще се отварят на 21 март 2017 г. в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

    С новата апаратура ще се диагностицират и лекуват заболявания на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, запушвания на кръвоносните съдове, артериите на долните крайници и мозъчните артерии.
    Паралелно с процедурата по закупуването на ангиограф върви и одобрението на проекта за помещенията, в които той ще бъде разположен. "След издаване на строително разрешение ще обявим и обществена поръчка за строително монтажните работи. Идеята е до лятото и началото на есента всичко да бъде готово, да придобием съответното разрешение за дейност и да стартира тази дейност, което е много важно за хората от нашата област", коментира още д-р Марин Даракчиев.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      Петров
      1 0
      14:19, 15 фев 2017
      Г-н Даракчиев, да не стане работата като ядрено-магнитния. Апарат за милиони стои заключен а пациентите ходят в Пловдив !!!
    Последни новини