"Последната изповед на Апостола" ще се играе за първи път на смолянска сцена

Изображение 1 от 4

    Специална премиера подготвя Родопският драматичен театър в навечерието на 144-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. "Последната изповед на Апостола" ще се представи за първи път пред публика на 16 февруари в зала две на театъра.
    Спектакълът е изграден по едноименната книга на писателя Светозар Казанджиев, удостоена преди време с национална награда на името на Николай Хайтов. Сегашният директор на смолянския театър Румен Бечев и автора Светозар Казанджиев започнали да работят по адаптирания за сцена текст преди няколко години, по-късно се обърнали за режисьорска помощ към Емилия Ованесян. Според носителката на Аскеер темата за Левски е изключително предизвикателство и по нея се работи много трудно. "Изобщо всяко посягане към тази грандиозна фигура от българската история е страхотна отговорност за всеки", сподели Емилия Ованесян. Целият екип се стреми не да представи точно образа на Левски, а да предаде истинно неговите думи и завети. "Ние не крием че това е актьор, който играе в момента тези думи на Левски, не е Левски обаче, ние няма да го гримираме, не, това е актьора, остава актьор, който в момента иска да сподели със зрителя какви са последните мисли на Левски", допълни режисьорката.
    Според Румен Бечев е невъзможно превъплъщението в Левски, защото всеки българин си е изградил своя образ на Апостола, а за всички той се е превърнал в икона. "Моята задача като актьор в случая е по възможно най-чвешкия начин, по какъвто и той се е държал със хората, да представя мислите му и онова, което е вътре в него и което е искал да сподели със своя народ, когото безкрайно много обичал в последните си мигове", каза актьорът.
    Спектакълът е насочен основно към младото поколение, което трябва да познава Апостола. Има и своето послание, изрече го авторът на книгата Светозар Казанджиев: Да не забравяме, че ние сме велик народ и само велик народ може да ражда такива колоси в историята и в национално-освободителната борба.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини