Необичайни срещи: Изгладнели лисици обикалят из Пловдив

Изгладнели лисици обикалят Пловдив и стряскат хора и животни. За неканените гости под тепетата свидетелстват хора, срещнали се с тях очи в очи.

Преди дни в Съединение също се оплакали от масови набези на хищника.

Ловците обаче са с вързани ръце, защото е незаконно да ги отстрелват в населените места.

Мъж попаднал на лисица, когато излизал от голям хипермаркет близо до река Марица. Това се случило миналата сряда вечерта, около 20 часа, пише "Монитор".

Мъж излизал от хранителния магазин, когато в краката му се завряло диво коте.

"Сякаш търсеше защита, въпреки че му личеше, че не е питомно. Мяукаше много силно и когато се вгледах в храстите покрай брега на реката – оттам излезе голяма лисица", каза мъжът.

Човекът веднага подал сигнал до общинския зоокомплекс, откъдето му обещали да изпратят екип да се опита да улови хищника.

"Да, възможно е да има лисици по поречието на Марица. И видри има, и за лисици има сигнали. Не е нещо необичайно. И може би защото тази зима е по-студено, те влизат по-навътре в кварталите, единствено водени от глада, който изпитват", каза шефът на зоокомплекса Георги Божев.

Другият сигнал, получен миналата седмица в зоокомплекса, е бил за мъртва лисица, открита в покрайнините на Пловдив.

"Това показва, че има лисици в близост до града ни и че те не се страхуват да навлизат в града, водени от инстинкта да задоволят нуждите си от храна. Една от храните на лисиците са котките, каквито в града са в изобилие. Предполагам, че в най-скоро време като се затопли, ще напуснат територията на града и ще отидат по-далече", обясни Божев.

Той припомни, че лисиците са приносители на болести, сред които и бясът, но не им е присъщо на природата да нападат хора и от тази гледна точка не са опасни за човека.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини