Отровата, една капка от която убива (видео)

На 13 февруари полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е откаран в болница, след като е нападнат на летището в Куала Лумпур в Малайзия. Преди това Ким Чен Нам се сблъсква с две жени - сега заподозрени, че са напръскали с химикал лицето му. По-късно същия ден той е обявен за мъртъв.

След анализа на химикала, използван при атаката, било установено, че това е неврнопаралитично бойно отровно вещество, наречено VX. ООН го класифицира като оръжие за масово унищожение. 

Нервнопаралитичните химически оръжия директно поразява на нервната система, при което мускулите спират да функционират правилно. Тези, които влязат в контакт с нервнопаралитично вещество получават припадъци и екстремно мускулно напрежение с невъзможност да отпуснат мускулите. Други симптоми са замъглено зрение, учестено дишане, сълзене на очите и диария. В зависимост от теглото на конкретния поразен, влязал в контакт с VX (главно чрез вдишване), той може да спре да диша напълно.

Обикновено VX е безцветна течност, без мирис и вкус. Тя е малко по-мазна и не се изпарява бързо. Веществото VX може да бъде доставено в "двоична форма", при което две безвредни съединения се комбинират, за да се създаде смъртоносна смес. Смята се, че този метод е бил използван срещу Ким Чен Нам.

VX е създадено през 1950 при изследванията на пестициди, но по-късно било установено, че е твърде опасно. Американският център за контрол и превенция на заболяванията го описва като най-мощния от всички нервни агенти. Веществото е смъртоносно, когато влезе в контакт с кожата, освен ако не се измие незабавно и старателно. Никога не е бил използвано по време на бой, но е бил използван в инциденти срещу цивилни. Големи запаси от нервнопаралитичното бойно отровно вещество преди това са открити в САЩ, но са унищожени след Конвенцията за химическите оръжия.

Повечето от съставките, използвани за получаването на нервнопаралитичното вещество VX са лесни за намиране, като сярата. Заедно с подходящо оборудване, не е толкова трудно да се направи.. За тези, които правят веществото, една капка върху кожата може да изложи живота им на риск. Единствената известна противоотрова, която може да неутрализира последиците от VX е лекарство, наречено атропин.

През 2013 г., когато граждани в Дамаск бяха ударени от зарин - друга смъртоносна нервнопаралитична отрова, получиха атропин в близките болници. 

В ежедневието атропина може да ви е познат, ако са ви разширявали зениците при очен преглед. Но количеството VX, с което Ким Чен Нам е влязъл в контакт и времето докато стигне до болницата, са били такива, че  противоотровата не е помогнала. 

На пълното с хора летище има много камери. Шест от тях са насочени към мястото, където е нападнат Ким Чен Нам. На записите се вижда точно моментът на нападението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини