За 10-те години от създаването си Административният съд в Смолян е решавал и дела- абсурди

Изображение 1 от 4

    10 години от създаването си чества днес Административният съд в Смолян. За юбилея бе открита специална изложба от фотоси и документи на съда. Най-голям интерес предизвикаха първите жалби и решения на магистратите от преди 10 години.

    Десетки бивши и настоящи магистрати и служители се събраха за кръглата годишнина от откриването на административният съд в Смолян. Празникът стана повод всички да се върнат назад  във времето, когато за хората подобен съд бил нещо непознато, спомня си първият му председател  Росица Сбиркова.

    И за първите служители и за настоящите се оказа, че основна цел в работата им  е да  получат доверието на хората. Доказателство, че са успели да го постигнат е броят на делата, които с всяка изминала година се увеличават. На сто процента касационните дела са разглеждани в тримесечен срок и няма нито едно, което да е просрочено, отбеляза настоящият председател на Административния съд Игнат Колчев. В специален кът магистратите се бяха потрудили да подредят в изложба фотоси от работата им през изминалите 10 години. Наред с тях гостите на коктейла можеха да разгледат първите жалби и решения на съда.А талантливи деца зарадваха юристите с родопски песни и народни танци.

    През годините не веднъж на магистратите им се е налагало да разглеждат дела-прецеденти, които са на ръба на абсурда.

    Съдия Колчев дава като пример делото заведено преди две години от затворник срещу Трудово поправителното общежитие край Смолян. Той подал иск срещу затвора за това, че по време на снежното бедствие преди две години в затвора нямало ток и той трябвало да кара на свещи. Обезщетението пък било общо 350лв, по 70 лева дневно за пет дни, защото такава била цената на една нормална стая в хотел, били аргументите на лишения от свобода. 

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини