71% от французите искат Фийон да се откаже от изборите

71% от французите искат консерватора Франсоа Фийон да се откаже от изборите. Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение на Ifop за Journal du Dimanche, предаде "Ройтерс".

Считаният за фаворит в началото на кампанията бе призован да се откаже от нея, след като гръмна скандалът с фиктивното назначение на съпругата на Фийон като негова асистентка, за което тя е получила неправомерно заплащане. Подобни назначения на роднини не са незаконни в страната, но Еманюел Макрон, друг от кандидатите за президент, водещ в момента в допитванията, обеща да прекрати като практика, ако бъде избран. 

В петък френските центристи от Съюза на демократите и независимите оттеглиха подкрепата си за Фийон и призоваха републиканската партия да издигне друг кандидат.

По-рано беше съобщено, че експремиерът Ален Жупе, който се класира втори на първичния вот на десницата, е готов да представлява "Републиканците", ако Фийон се оттегли.

Самият Фийон потвърди пред поддръжници на предизборно събитие вчера, че остава в надпреварата, въпреки че очаква да бъде разследван.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини