САЩ праща стотици пехотинци в битката за Ракка

Няколкостотин американски морски пехотинци с тежка артилерия са изпратени в Сирия в подготовка за битка за изгонване на групировката "Ислямска държава" от нейната крепост Ракка, пише британският в. "Гардиън", като цитира висш служител на САЩ, пише БТА.

Разполагането на войските е временно, но показва, че Белият дом е склонен да даде по-голяма гъвкавост на Пентагона във вземането на рутинни военни решения в борбата с "Ислямска държава".

Военни командири, недоволни от строгия според тях контрол, упражняван от предишното правителство на САЩ, настояват за повече свобода при вземането на ежедневни решения за начина, по който е най-добре да се води битката с врага, посочва изданието.

Изпращаните в Сирия морски пехотинци разполагат гаубици в готовност да помагат на местните сили.
Освен това САЩ се готвят да изпратят стотици войници в Кувейт, които да са готови да се бият с "Ислямска държава", ако е необходимо.

Наскоро САЩ изпратиха десетки военнослужещи в околностите на сирийския град Манбидж. Пентагонът каза, че мисията е насочена към овладяване на напрежението в района.

Изглежда, че САЩ изпращат войските, за да гарантират, че турските сили и сирийските опозиционни групи съсредоточават усилията си върху борбата с "Ислямска държава", а не върху това да се бият помежду си.

Ръководството на Пентагона изпрати на Белия дом в края на миналия месец нов план за разгромяване на "Ислямска държава". В него беше очертана стратегия, включваща вероятно увеличаване на американските войски в Сирия с цел да бъдат подпомогнати сирийските бойци, които ще водят битката за Ракка.

Според американски служители битката за Ракка доста ще прилича на борбата в съседен Ирак, където местните сили се опитват да отвоюват град Мосул от "Ислямска държава". Докато войските се подготвяха да навлязат в Мосул, САЩ изграждаха бази край града, които да бъдат използвани като логистични центрове и места за разполагане на тежка артилерия, отбелязва "Гардиън".

Коментари в сайта

Последни новини