Джон Савидж в София: Трябва да създаваме общности, а не да се разделяме

    Легендарният актьор Джон Савидж, който познаваме от филма "Коса" и множество други, пристигна у нас специално за 21-вото издание на София Филм Фест, чийто старт е днес. 

    Той пристигна в България заедно със съпругата си - актрисата Бланка Бланко. 

    Савидж идва на СФФ, за да представи три филма със свое участие - "Завръщане" на сръбския режисьор Предраг Якшич, както и култовите ленти „Ловецът на елени“ и „Коса“.

    Прожекцията на "Завръщане" е утре в Дома на киното. Филмът е дебют за режисьора Предраг Якшич.

    Според него, това да се включи в сръбски филм с дебютиращи рижисьор и продуцент е работа на съдбата. 

    "Всичко това беше по Божията воля. Благодарен съм за това, че мога да работя, за мен е удоволствие да мога да споделям себе и да се изразявам чрез работата си. Не всеки ден имаме възможност да се преоткриваме чрез света. За мен е голям шанс, че мога да пътувам, да срещам различни хора и гледни точки и по този начин да ставам част от чуждите преживявания", разказа Савидж. 

    "Всяка една общност е близка по проблеми и теми с друга такава по света", допълни той. 

    Освен за представянето на филмите, известният американец е тук, за да получи и Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

    "Благодарен съм за всички роли, които съм изиграл до сега. Аз вярвам, че те ще донесат мир на този свят. Вярвам, че киното, театъра и таланта ще ни обединят и ще донесат мир", каза Савидж.

    За 2017 актьорът може да се похвали с 20 продукции - някои от тях са представени, други чакат да бъдат, а някои проекти са още в зародиш и ще бъдат осъществени до края на годината.  

    Въпреки изключителната си натовареност, той успя да отдели 5 дни, в които ще вземе участие в събитията на фестивала. 

    "Колкото повече съм зает, толкова повече време намирам за другите. Това ми помага да бъда креативен, да творя, да бъда силен в този свят, който ме вдъхновява все повече и повече", сподели той.  

    Като съвет за всички свои фенове Савидж каза: 

    "Трябва да създаваме общности, а не да се разделяме. Трябва да създаваме приятелства, най-малкото трябва да сме приятел с жената и децата си. Трябва да намираме подкрепа, да не ме срещу нещо, а да сме в подкрепа на нещо. Важно е хората да слушат другите, по този начин за се адаптират, да създават положителни емоции."

    Като част от американската артистична общност, Джон Савидж даде мнението си относно политиката на новия американски президент Доналд Тръмп срещу мигрантите:

    "Ние имаме велика страна (Америка - б. р.), защото в нея се смесват различни култури, които са се обединили. Аз лично харесвам испанският език, знаете, че една трета от страната ни говори този език, а новият ни президент (Тръмп - б. р.) иска да ги изпратим обратно вкъщи. Аз нямам намерение да пращам никого вкъщи. С музиката си, филмите, храната, езиците, момичетата - те внасят разнообразие. Според мен е много важно Америка да запази това културно разнообразие", заяви той.

    -------------------------------------

    Прочутият американски актьор е роден на 25 август 1949 година в Лонг Айлънд, Ню Йорк, САЩ. Той учи в Американската академия за сценични изкуства. Дебютира на Бродуей с участието си в мюзикъла „Цигулар на покрива”.

    Големият пробив в киното за Джон Савидж идва с участието му в „Ловецът на елени” (1978) - в ролята на американския войник Стивън, завърнал се от войната във Виетнам без краката си, измъчван от жестоки морални и психологически травми. Филмът на режисьора Майкъл Чимино е големият победител на 51-вите награди „Оскар” с номинации в 9 категории и спечелени 5 статуетки, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор на Майкъл Чимино, който получава и „Златен глобус” за „Ловецът на елени” – безспорно един от най-великите филми в историята на американското кино.

    Следващата година – 1979 – е още по-успешна за актьорската кариера на Джон Савидж - Милош Форман му поверява незбравимата роля на Клод Хупър Буковски в хитовия мюзикъл „Коса”. Савидж участва и в адаптацията на режисьора Харолд Бекер „The Onion Field” по романа на Джоузеф Уамбо.

    Следват много различни предизвикателства – героите му са оцелял след опит за самоубийство във филма на Ричард Донър „Inside Moves” (1980), отмъстител за смъртта на съпругата си в източния блок преди падане на Берлинската стена в „Аматьорът” (1981), верен на ученическата си любов бивш военнопленник в „Любовниците на Мария” (1984) на режисьора Андрей Кончаловски, където си партнира с Настася Кински. Следват звездните изяви в „Салвадор” (1986) на Оливър Стоун и в „Кръстникът 3” (1990) на Франсис Форд Копола.

    В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, Джон Савидж демонстрира своята политическа и гражданска позиция като активно се включва и работи заедно с Нелсън Мандела в анти-апартейд движението в Южна Африка. Но това не му пречи да продължава работата си като актьор и да изгради много успешни филмови и телевизионни роли; включва се и в продуцентския екип на „Малкълм Х” на Спайк Лий. Незабравими са и персонажите му в „Тънка червена линия” (1998) на Терънс Малик, в „Писмо в бутилка” (1999) на Луис Мандоки, в „Красавецът Хари” (2009) на Бети Гордън и „Прикритието” (2008) на Брайън Джун. Повече от запомнящи се са героите му в сериала „Тъмният ангел” (2000) на Джеймс Камерън и в успешната HBO поредица, създадена през 2003 година – „Карнавал”.

    Извън многобройните си (над 200) филмови, театрални и телевизионни роли, Джон Савидж се изявява също като продуцент и композитор.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини