Човекът, който два пъти обиколи Луната: Отиваш в рая, когато се родиш

    Частна космическа компания наскоро обяви, че ще вози космически туристи на обиколка около Луната. Но не само шепа милионери ще отиде там. Във вторник, Конгресът прие първия голям бюджет на НАСА за почти седем години, като НАСА трябва да стигне до Луната до 2021 год.

    Джим Ловъл вече е виждал Земята от орбитата около Луната. Астронавтът е прелетял около Луната два пъти. Веднъж - по време на Аполо 8 - първата лунна мисия с екипаж и първата, която вижда обратната страна на Луната. И отново - на Аполо 13, когато за първи път се случва авария извън орбитата около Земята, но корабът успява да се върне благополучно след обиколка на Луната.

    По време на обширно интервю, попитали Ловъл има ли момент на Аполо 8, за който той би искал да разкаже повече. Отговорът стъписва всички. 

    Apollo 8 била изстреляна с гигантската ракета Saturn V на 21 декември 1968 г. в, както го нарича Ловъл - "оживен момент" за планетата. "Продължаваше Виетнамската война, която не е популярна война, особено сред по-младите хора" разказва Ловел за Business Insider. "Имаше бунтове, имаше две убийства на видни хора по време на този период, и така нещата изглеждаха зле в страната." Въпреки всичко НАСА работи по ангажимента си, поет през 1961 г. към президента Джон Ф. Кенеди - да изпрати хора на Луната преди края на десетилетието. "И това се случи", казва той.

    Но Ловел и неговите двама колеги от екипажа - Франк Борман и Бил Андерс, скоро разбрали, че са имали нещо повече от "просто" космически полет.

    "Трябва да се помни, ние донесохме снимка на Земята от 386 242 километра),  И фактът е, че това ти дава различна перспектива на Земята, когато я виждаш триизмерна между Слънцето и Луната, и започваш да се осъзнаваш колко малка и колко значима е", разказва той. "Като поставя палеца си на прозореца, можех напълно да я скрия, и тогава осъзнах, че зад палеца ми, с който скривам тази Земя, и има около 6 милиарда души и всички те се стремят да живеят там."

    Ловел казва, че това е моментът. в който били засети семената, който покълнали и разцъфтели, след като се върнал на Земята. "Имах такива мисли за собственото ни съществуване тук във Вселената. ... Хората често казват: "Надявам се да отида в рая, когато умра", казва той.

    "В действителност, отиваш в рая, когато се родиш", описва Ловъл забележителното положение, в което се намираме: на уютна скала, която се носи през безкрайния пуст и недружелюбен космос. 

    "Пристигате на планета, която има най-правилната маса и има гравитация, съдържа вода и атмосфера, които са много необходими за живота", казва той. "И като пристигнете на тази планета, която е в орбита около звезда на точното разстояние - не твърде далеч, за да е твърде студено, или прекалено близо, за да твърде горещо - и на точното разстояние, за да абсорбира енергията на тази звезда и след това, с тази енергия, животът да се развие тук."

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини