Нелицензирано лечение със стволови клетки ослепи три жени

Три жени останаха частично или напълно слепи след лечение на зрението в клиника за стволови клетки във Флорида през 2015 г.

Лекари определиха случая като "драматична илюстрация на това колко рискови могат да са подобни клиники". Лечението е предложено на жените без да е доказано, че е ефективно, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Много изследователи търсят начини за лекуване на болести със стволови клетки, включително и такива, взети от пациента. Властите обаче предупреждават, че има частни клиники, които предлагат процедури, без ефективността им да е доказана.

Трите жени са на 70 и 80 години. Те са лекувани от възрастова макулна дегенерация, като са получили инжекции в двете очи с клетъчна култура, отгледана от собствената и мастна тъкан. 

Клиниката се ръководи от "Ю Ес Стем Сел, Инк". Тя предлага лечение със стволови клетки на различни заболявания и травми. 

Случаят е описан в "Ню ингланд джърнъл ъв медисин". Авторите препоръчват, преди да се решат на подобно лечение, всички да проверяват дали то е регистрирано от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, както и дали то се предоставя от правоспособен лекар.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини