Новоразработена молекула абсорбира слънчева енергия без нужда от соларни панели

Дискусиите около климата продължават от десетилетия, откакто установихме, че човешката дейност оказва влияние върху околната среда. Оттогава много изследователи търсят иновативни методи за намаляване на въглеродния отпечатък.

Едно подобно изобретение е молекулярното листо.

Лианши Ли от Университета в Индиана и международен екип от учени откриха този нов начин за рециклиране на въглеродния диоксид в земната атмосфера.

Създадените от учените молекули превръщат печално известните парникови газове във въглероден окис с помощта на светлина или електричество. Молекулярното листо е най-ефективния метод за намаляване на въглеродните емисии до момента.

Получения въглероден окис би могъл да се използва като гориво. Изгарянето му освобождава голямо количество енергия и въглероден диоксид.

Тъй като повторното превръщане на въглеродния диоксид във въглероден окис изисква същото количество енергия, като това, което се освобождава от изгарянето на въглеродния окис, този потенциален цикъл води до натрупване на въглероден диоксид.

Екипът би могъл да реши проблема като направи трансформацията по-ефикасна чрез използване на слънчева енергия.

Нанографеновата структура на молекулите е с тъмен цвят, абсорбиращ голямо количество слънчева светлина. Енергията от слънцето се оползотворява от рениевия “двигател” на молекулите за производството на въглероден окис от въглероден диоксид.

Молекулярното листо ще ни помогне да се справим с ефекта на парниковите газове. От началото на индустриалната революция, нивата на въглерод диоксид нараснаха от 280 части на милион на 400 части на милион, през последните 150 години.

Учените са единодушни, че е 95% вероятно парниковите газове, появили се в резултат на човешката дейност, да са повишили земните температури през последните 50 години.

Междувременно Ли и екипът му се надяват да усъвършенстват молекулярното листо, така че да оцелее в нетечна форма.

Учените се опитват и да заменят рениевия елемент с манган, който е по-широко разпространен, а следователно и по-достъпен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини