Учени превърнаха спанак в сърдечна тъкан

Изследователи успешно създадоха напълно функционална сърдечна тъкан от листо спанак, тя е оборудвана с вени и е способна да пренася кръв.

Тъй като броят на донорите е ограничен, учените се опитват да създадат човешки тъкани и дори цели органи в лабораториите си. Отглеждането на клетки обаче е част от решението – органът не би оцелял без постоянен приток на кръв.

Изключително трудно е да се създаде функционална мрежа от кръвоносни съдове, известна като васкулатура, особено капилярите, чиято ширина варира обикновено между 5 и 10 микрометра. Кръвоносните съдове пренасят кислород и хранителни вещества, от които отгледаните в лабораторни условия тъкани, се нуждаят, за да растат и функционират.

Екип учени от Политехническия институт в Уорчестър успешно превърна листа от спанак в жива сърдечна тъкан с помощта на миниатюрната съдова система в зеленчука.

При растенията и животните е налице съвършено различен подход в пренасянето на течности, вещества и макромолекули, но съдовата им система си отличава и с удивителни прилики.

Вместо да се опитват да създадат васкулатура от нулата, изследователите отстранили зелената част от спаначените листа, докато накрая останала целулозната структура придържаща листата.

Растителната целулоза е идеален материал за провеждане на лабораторни експерименти, защото е добре проучена и е доказано съвместима с живите тъкани, при това тя е евтина и леснодостъпна. За това конкретно изследване учените купили спанака от местния пазар.

Изследователите третирали листата с почистващ разтвор, за да отмият растителните клетки.

Те повторили експеримента с магданоз и сладък пелин. Очакванията са, че в бъдеще определени растения ще се използват за създаване на определени тъкани - например от дървесна структура ще се отглежда костна тъкан.

За да изпробват целулозната основа в истинска тъканна проба, учените избрали спанака, заради високата му концентрация на съдове.

Те добавили сърдечни мускулни клетки към съдовата система на листо спанак, а след това наблюдавали как в рамките на няколко дни сърдечните клетки започнали да се свиват спонтанно, така както биха реагирали в човешка тъкан.

Трансплантациите на сърдечна тъкан са полезни при пациенти при които тя е увредена, най-често в резултат на сърдечен удар.

Засега изследването просто доказва жизнеспособността на метода, а екипът все още се опитва да установи как той би могъл да се използва при хора и дали това няма да доведе до нежелани имунни реакции.

Те обаче остават оптимисти.

“Възможността да вземеш нещо толкова просто и широкоразпространено като листо спанак и да го превърнеш в тъкан, способна да пренася кръв, е изключително вълнуваща, надяваме се това да е значителен напредък в тази сфера”, казва Глен Гаудет един от участниците в изследването.

Не за пръв път учени се опитват да превърнат растения в жива тъкан. Миналата година Университетът в Отава попадна в новините, когато се опита да отгледа човешко ухо от парче ябълка.

Миналия месец, изследователи успяха да създадат и роза киборг, с функционираща електрическа съдова система във вътрешността на стеблото и листата.

За създаването на кръвоносни съдове се използват и други методи, включително 3D принтери.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини