Нови правила при образуването на бала за прием след 7 клас

Училищата могат да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас за всяка отделна паралелка.

Разлика може да има дори между две паралелки с един и същи профил в едно и също училище.

Става дума само за избора на двата предмета от свидетелството за завършено основно образование, които участват в балообразуването, съобщи МОН.

Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил "чужди езици" може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга - с тези по български език и литература и по философия, уточняват от министерството.

Оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала. При нея отличен /6/ се приравнява на 50 точки, много добър /5/ - на 39 точки, добър /4/ - на 26 точки, а среден /3/ е равен на 15 точки.

Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки. Останалата част от бала се образува от точките, получени на националното външно оценяване.

Те могат да се използват по три начина.

Според първия може да се удвоят резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика.

При втория се удвоява или резултатът по български, или този по математика, а резултатът от другия предмет се включва само веднъж. Към получения бал се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на МОН.

Третият вариант е единият от резултатите от националното външно оценяване да бъде утроен, а другият да се използва само веднъж.

Когато един ученик не се е явил на някой от изпитите от националното външно оценяване, в класирането този предмет участва с нула точки.

Държавният план-прием се утвърждава по области до 30 март.

До 10 април на интернет страниците на регионалните управления на образованието се публикува утвърденият план-прием за всички училища в съответната област. Той се обявява и на интернет страницата на съответното училище.

Изпитът по български език и литература е на 19 май 2017 г., а по математика - на 22 май 2017 г. Датите за провеждане на изпитите за проверка на способностите са: по изобразително изкуство - 2 юни, по музика - 5 юни, и по физическо възпитание и спорт - 31 май - 1 юни.

Документи за прием се подават между 16 и 22 юни 2017 г.

Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини