Мистериозни мозайки разкриват съществуването на отдавна изгубен римски град

    Археолози разкриха част от древно римско селище в Южна Франция, за което се смята, че е отдавна изгубения град Усетия, познат единствено от надпис в съседен град и няколко разпокъсани артефакта.

    Разкопките разкриха площ от около 4 000 кв.м, декорирана с характерна мозайка и структури, за които се смята, че датират от преди римското завоевание, т.е от преди 2000 години.

    “Преди да започнем работа знаехме, че съществува град наречен Усетия, защото името бе споменато върху стела в Ним, заедно с 11 други имена на римски градове в района”, обяснява Филипе Кайн от Френския национален институт за археологически изследвания.

    Засега не са открити никакви артефакти, освен няколко отделни фрагмента мозайка.

    На този етап се знае изключително малко за тайнствения град, разположен северно от Ним – град в Южна Франция, известен повече като френския Рим, защото бил в разцвета си при управлението на първия римски император Октавиан Август в края на 1-ве век пр.н.е.

    Археолози разбраха за пръв път за съществуването на Усетия, след като се натъкнаха на надпис "VCETIAE" (Ucetia) върху дървена стела, открита в Ним.

    Тогава археолозите предположиха, че надписът се отнася до съвременния град Юзе, разположен на 25 км от Ним.

    През октомври миналата година екип от Института за археологически изследвания във Франция започна разкопки в Юзе непосредствено преди на мястото да бъдат издигнати училище и столова.

    Имаше опасения, че новите основи може да бъдат положени върху древни руини. Оттогава екипът успя да открие останки от големи структури, обхващащи няколко века, включително стена и множество сгради от преди римляните да завладеят района.

    Наскоро стана ясно, че няколко изключително редки останки от сгради датират от Средновековието.

    Археолози откриха, че обектът е бил населен от 1-ви век пр.н.е до късната античност (7-ми век) с прекъсване през 3-ти и 4-те век, което за момента те не могат да обяснят.

    Били открити фрагменти от пещ за хляб и долиум – огромен керамичен контейнер.

    Върху пъстрата мозайка били изобразени сова, патица и орел, както и млад елен с широко отворени очи. Интересното е, че тази техника е характерна за по-късната римска култура, което предполага, че обектът може би е родно място на този конкретен стил изкуство.

    Мозайката е изключително впечатляваща, заради големия са размер, фактът, че е добре запазена и мотивите, обединяващи класически геометрични фигури и животни.

    Този тип мозайка е храктерн за 1-ви и 2-ри век, новооткритата обаче датира от 200 години по-рано.

    Разкопките ще продължат през цялата 2017, да се надяваме, че ще успеем да разберем повече за този древен град.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини