126 българи и 32-ма чужденци са ловували срещу заплащане в Смолянско

Изображение 1 от 4

    Ловният туризъм се предлага отсновно от Държавно ловно стопанство "Извора" - Девин. То е и една от най-предпочитаните дестинации от чуждестранните ловци. Срещу заплащане може да се ловува и в Дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства, отдадени за стопанисване и ползване на дивеча на юридически лица. За отделен вид дивеч, като глухар и дива коза се практикува ловен туризъм и на територията на ловните сдружения.
    През 2016 г. от възможностите за ловения туризъм в Смолянско са се възползвали 126 български ловци и 32 чуждестранни ловци, сочи обобщението на Регионалната дирекция по горите. През ловния сезон 2016-2017 г. от ловците в Ловните сдружения и ловците, посетили Държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци са остреляни 13 благородни елена, 319 сърни, 902 диви свине, 91 заека, 22 вълка, 453 лисици. Както показват и цифрите дивата свиня е основен вид дивеч и най-масов обект на лов в региона.  
    Ловците на територията на областта членуват в 63 ловни дружини, обединени в 6 ловни сдружения, като заверили ловните билети за 2016 г. са били 3698 бр.
    През миналата година са проведени и курсове за кандидат-ловци, организирани от Ловните сдружения в гр.Девин и с.Хвойна. От общо 81 кандидата 59 успешно са издържали изпитите по теория и практика.
    През настоящата година вече се провеждат курсове за нови ловци, организирани от ловните сдружения в Смолян, Девин, Доспат и Хвойна. В тях участват 138 кандидати.
    Регионалната дирекция по горите е извършила и 29 проверки при провеждане на ловните излети. Проверени са общо 2150 ловци, някои от тях по няколко пъти.При проверките се следи, както за законността при провеждането на ловните излети, така и за спазването на мерките за безопасност – провеждането на инструктаж преди ловния излет, използването на шапка или облекло с ярък цвят, забраната за ползването на едри сачми при групов лов на дива свиня и забраната за употреба на алкохол по време на лов.

    За този ловен сезон няма установени нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и няма инциденти при провеждане на ловните излети.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини