Adidas връща производството си в Германия

    Adidas, германският производител на спортни облекла, обяви, че ще започне да предлага първата си серия обувки, произведена в Германия през 2017 г. Има и един важен детайл - тези маратонки са произведени от роботи.

    Повече от 20 години след като преустанови производство в Германия и го премести в Азия, Adidas изгражда новия си прототип за производство - "Speedfactory" в Германия. От тази година фабриката ще започне производство в големи мащаби. Нещо повече, Adidas и ще отвори втора Speedfactory в САЩ през 2017 г., последвана от още в Западна Европа. Според компанията, германските и американските централи  в "средносрочен план" ще увеличат производството, достигайки половин милион чифт обувки годишно.

    Дали това представлява заплаха за традиционната производствена база Adidas в Китай, Индонезия и Виетнам? В крайна сметка, работната ръка в региона вече не е толкова по-евтина и все повече  производители се насочват към роботите. В по-дългосрочен план Adidas може дори да произвежда фланелките на националния отбор по футбол на Германия в родината им.

    Маратонките, изработени в Германия ще се продават на цена, подобна на произведените в Азия, където за Adidas работят около един милион работници. Nike също разработва своя роботизирана фабрика.

    Това развитие в областта на обувките е само началото и ще бъде пренесено в сферата на облеклото.

    Милиони роботи в различни производства

    Вече има притеснения какво ще донесат роботите в развитите страни, ясно е, че там високото заплащане на труда дава на фирмите стимул да се автоматизират. След като изместят западните работници от производството, роботите ще направят същото в развиващите се икономики. Отне 50 години за света, за да инсталира първите милион промишлени роботи. Следващият милион ще се появи само за осем години. Голяма част от досегашния темп на растеж се дължи до голяма степен на Китай, който има застаряващо население и където заплатите са се увеличили.

    Доскоро роботите се използваха няколко сектори, главно в автомобилната индустрия, и тези автомати не бяха толкова сложни. Те вдигнаха производителността, но работниците не бяха напълно изместени от машините. В по-бедните държави в Азия или Африка, вероятно няма и да бъдат. Днешните роботи обаче са далеч по-способни, вършат отлична работа във все повече индустрии и което е много важно - те са по-евтини. 

    Немският производител на роботи Kuka, придобит през миналата година от китайската Midea, изчислява, че типичният индустриален робот струва около 5 евро на час. Производителите харчат 50 евро на час, за да наемат някой в ​​Германия и около 10 евро на час в Китай. Вместо да търсят още по-евтина работна сила на друго място - в някоя от нововъзникващите азиатски икономики, да речем - китайските производители избират да инсталират повече роботи, особено за по-сложни задачи. Китай не иска да се отърве от работата, само от работниците.

    Царството на роботите

    Китай инсталира повече промишлени роботи, отколкото всяка друга страна в света, макар засега делът им да е нисък в сравнение с този на човешката работна сила в промишлеността.

    В някои отношения това е нещо добро. Работата на производствена линия е монотонна, а понякога и опасна  Въпреки това, изграждането на голям производствен сектор по традиция е пътят, по който бързо развиващите се икономики могат да повишат жизнения си стандарт. Сега роботи и други видове автоматизация застрашават за този модел на развитие. Организацията на обединените нации предупреди, че две трети от работните места в развиващите се страни са изложени на риск. Добавете към това навлизането на 3D печата, дигитализацията (включително изкуствения интелект - AI) и Интернет на нещата (ИН). Много от работните места в развиващите се страни може да станат автоматизирани.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини