647 кандидат-съдии се надпреварваха за 29 места

647 кандидат-съдии се състезават за заемане на 29 места. Общо 755 кандидати подадоха документи за участие в конкурса за заемане на 29 длъжности за "младши съдия" в окръжните съдилища, съобщиха от ВСС. До участие бяха допуснати 753. На писменият изпит се явиха 647 кандидати.

Изпитът беше в сградата на Софийски университет "Св. Климент Охридски". В 9,00 часа, в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии, бяха изтеглени един казус от гражданско-правните науки, един казус от наказателно-правните науки и един тест по Право на Европейския съюз и защита правата на човека.

От присъствалите кандидати, 184 предадоха в запечатан плик отговори по казуса от гражданско-правните науки, а 462 - по казуса от наказателно-правните науки.

За първи път кандидатите за младши съдии попълваха тест с дванадесет въпроса по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека. Този тест, както и тестът предвиден за устните изпити по Кодекса за етично поведение на българските магистрати, бяха въведени с изменението и допълнението на ЗСВ през 2016 г.

През 2017 г. конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи се провеждат по реда и при условията на Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (приета с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 05/09.02.2017 г., обнародвана в Държавен вестник, бр. 17/21.02.2017 г.).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини