Обрат в разследването на нападението в Дортмунд

Антитерористичната прокуратура в Германия поиска задържане под стража на основния заподозрян за атаката в Дортмунд, но с мотив, че той е бил от ИД.

Прокуратура поиска мярка задържането под стража на основния заподозрян за атентата в Дортмунд. Мотивът за мярката обаче е заради принадлежност към организацията "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Заподозреният е на 26 години и е иракчанин. Той е бил част от ИД през 2014 г. и 2015 г. в родината си. 

"Разследването не позволи до този момент да се открият елементи, показващи, че заподозреният е участвал в атентата", се казва в изявление на прокуратурата. Претърсване в дома на основния заподозрян и на друг предполагаем ислямист не дадоха резултат.

По-рано днес прокуратурата заяви, че има сведения, че задържаният иракчанин се е присъединил към ИД в края на 2014 г. и е командвал подразделение от около десетина бойци, участвали в подготовката на отвличания, изнудвания и убийства. Той е пътувал до Турция през март 2015 г. 

Прокуратурата заяви, че мъжът, Абдул Бесет А., е продължил да поддържа връзка с членове на "Ислямска държава", след като пристигнал в Германия в началото на 2016 г.

Още от началото следователите бяха предпазливи относно евентуалното замесване на иракчанина в атаката от вторник вечерта срещу автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, в която бяха ранени двама души, отбелязва Франс прес. 

Полицията се ориентира към ислямистката писта след откриването на мястото на атаката на писмо в три екземпляра, в което се казва, че тя е извършена в името на Аллах. 

В писмото Германия е призована да престане да участва с изтребителите си Торнадо в международната коалиция срещу ИД в Сирия, иначе ще бъдат извършени нови атентати.

Автентичността на писмото обаче все още не е потвърдена и министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Ягер предупреди, че писмото може да има за цел да ориентира полицията към погрешна следа. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини