Издигнаха паметник на Ердоган, който спира танк

Паметник, пресъздаващ опита за преврат в Турция миналата година, бе издигнат в град Харан, окръг Шанлъурфа.

Монументът включва танк и фигури на хора около и върху него. Отсреща, застанал срещу дулото на танка стои турският президент Реджеп Тайип Ердоган, протегнал ръка с изправена длан, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. 

Паметникът може да бъде видян от всеки, който влиза или излиза от околийския град. 

Опитът за преврат в Турция на 15 юли миналата година в голяма степен бе осуетен благодарение на хората, които се стекоха на улиците, за да защитят демократичния ред. Близо 240 души - граждани и членове на силите за сигурност, лоялни на правителството, загинаха, а над 2000 бяха ранени при неуспелия пуч. 

Анкарски съд ще започне да гледа от 1 август делото срещу 481 души, заподозрени за опита за преврат, предаде междувременно ТАСС. Съдебният процес ще е срещу предполагаеми заговорници от военновъздушната база Акънджъ край Анкара, откъдето се твърди, че е бил ръководен превратът. Сред тях има 25-има генерали, както и 25-има пилоти, за които се твърди, че са управлявали изтребители Ф-16, извършили полети на ниска височина в Анкара и Истанбул или бомбардирали важни правителствени обекти. 

Прокуратурата иска доживотен затвор за 45-има от обвиняемите, служили в базата Акънджъ. 

Турция обвинява за преврата мрежата от последователи на базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, наричана Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО). Самият Гюлен отрича да е замесен в опита за пуч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини