Двама загинаха при въоръжен сблъсък пред секция за референдума в Турция

Първите сериозни проблеми по време на днешния референдум в Турция вече са факт. В Диарбекир двама души загинаха, след като в училището на село Ябанарди, община Чермик, въоръжени мъже са се сбили. В резултат, освен двамата починали, са ранени още трима души, двама от които тежко, съобщава турската телевизия NVT.

Засега не е ясно какви са причините за конфликта.

Турската жандармерия обаче се намесила бързо и е успяла да предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението. Изпратени са военни части, които да гарантират сигурността на изборния процес.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пусна своя глас на референдума. Той коментира, че външни сили опитват да влият върху изхода от допитването, съобщава Агенция „Фокус”.

Чавушоглу заяви, че някои „от чужбина“ са опитали да кажат на турския народ какво да прави. Той обаче добави, че решението е изцяло в ръцете на турците.

Външният министър на Турция не уточни кого има предвид, но отношенията между Турция и някои европейски страни, по-конкретно Германия и Холандия, са обтегнати. Причината – и Германия, и Холандия забраниха прояви на турски държавни лица, при които трябваше да се агитира в подкрепа на отговор „да” на референдума.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини