Японци искат да проникнат до земната мантия

Японски изследователи заявиха готовност да стигнат до недрата на Земята като използват най-съвременни технологии за пробиване. В частност, специалистите от JAMSTEC (агенция за изследване на морските ресурси) възнамеряват да пробият земната кора и да вземат проби от мантията за целите на сеизмологията.

Идеята не е нова. Още през втората половина на миналия век имаше няколко опита за достигане до мантията, но в крайна сметка всички те се провалят.

Най-голям успех до сега е постигнат с Колския свръхдълбок сондаж или Дупката в Кола, намираща се в Русия. Целта на проекта било достигане до мантията, но достигнатата дълбочина била 12 262 метра, което се оказало недостатъчно. Проектът започва през 1962 година, но до 1984 е в пълна секретност. Учените откриват, че дори на дълбочина от 6-7 километра има микроскопични вкаменелости. Установено е, че на 12 километра дълбочина температурата е от 180°C градуса, като налягането е огромно, скалите имат други свойства и все още има наличие на вода. Проектът е прекратен през 1992 година.

За да осъществи плановете си, японската JAMSTEC ще задейства специалния кораб за пробиване Chikyu, на който е монтирана предварително свръхмощна сондажна машина. В сравнение с досегашните машини, Chikyu е способен да достигне в пъти пъти по-голяма дълбочина, предава Technews.bg.

Проектът ще се реализира на три етапа. Въз основа на данните за дебелината на земната кора, която е между 5 и 10 км, японците ще направят първата 4-км дупка директно от дъното на океана. На втория етап машината ще издълбае още 6 км и накрая изследователите ще вземат проби от мантията на планетата.

През септември тази година JAMSTEC ще тества сондажната машина край бреговете на Хавай. Това вероятно ще бъде първото от дълга поредица изпитания. Учените все още не могат да кажат кога ще завършат изграждането на сондажната кула.

Крайният срок за започване на сондажите е фиксиран на 2030 г., т.е. подготовката може да отнеме цели 13 години.

Пробите от земната мантия ще помогнат на японските учени да подобрят точността на прогнозиране на сеизмичната активност. В допълнение, те искат да изследват по-задълбочено началото на геоложката история на планетата и да разберат колко надълбоко може да има живот на Земята.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гл
    глупости
    1 -1
    15:59, 18 апр 2017
    Радиуса на Земята е 6371 км. Сами си направете сметката до къде са стигнали най много - на 12км дълбочина. на кого е необходимо това? Най много да направят някаква беля.
Последни новини