НАСА разработва нов вид космически роувър

НАСА оповести, че съвместно с Калифорнийския технологичен институт е проектирала и изпробвала робот с малко тегло, който може да слиза по стръмна скала.

Прототипът на роувъра, кръстен Аксел, може ефикасно да се движи по стръмен и скалист терен, както и да изследва дълбоки кратери.

От Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния заявиха, че Аксел може също да помогне на бъдещ роботизиран космически кораб да изследва и да търси по-добре чужди светове като планетата Марс.

На Земята новият роувър може да участва в спасителни операции. "Аксел разширява способностите ни да изследваме терени, каквито в миналото не можехме да проучим, като например кратери с вертикални изпъкналости", заяви един от ръководителите на проекта Иса Неснас от лабораторията в Пасадена.

Роувърът може да се движи изправен. Той ползва само три двигателя - по един за контролиране на всяко от двете му колела и трети за контролиране на лоста.

Този лост има лопатка за събиране на материал за изследване и регулира двете стерео камери на робота. Неснас е съавтор на проекта заедно с проф. Джоуел Бърдик от Калифорнийския технологичен институт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини