Огънят на Спешъл Олимпикс се разгоря в Смолян, ученически отбори се борят за медали

    Под надслов "Да играем заедно" в двора на ОУ "Проф.д-р Асен Златаров" в Смолян стартира регионален ученически турнир, вдъхновен от Спешъл Олимпикс.

    Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юнис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на повече от 4 милиона души с интелектуални затруднения и осигурява занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в 170 страни в света.
    В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма от 1994 година, а от 2010 година негов партньор е и ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" - Смолян, където се обучават част от смолянските атлети на Спешъл Олимпикс. Момичета и момчета от Смолян участват в световните игри на движението още от 2009-та година, тогава Спаска Топалова донася два златни медала. Севим Хайрулах представи община Смолян на световните летни игри в Атина 2011-та, а Златина Дерменджиева участва в зимните олимпийски игри в Корея през 2013-та. На летните олимписки игри в Антверпен през септември 2014-та златни медали печелят възпитаниците на ОУ "Проф.д-р Асен Златаров" Чудомир Бачочев във вдигане на тежести и Димитър Соколов в дисциплината бадминтон.
    И тази година не се размина без медали. Представителите на община Смолян в Световните зимни игри в Австрия бяха Калин Георгиев, който спечели два златни медала в ски бягането и Мариела Налбантова, която се върна с бронзов медал в алпийските дисциплини.
    На Калин и Мариела се падна честта да запалят олимпийския огън, след като тържествено беше произнесена клетвата на атлетите от Спешъл Олимпикс: "Позволете ми да спечеля, но ако не мога да спечеля, нека бъда смел в опита!"

    За откриването на игрите домакините бяха подготвили кратка програма, имаше приветствия от директора на училището Николай Колев, представителя на Спешъл Олимпикс Емил Иванов, секретаря на община Смолян Момчил Николов.
    Надпреварите са по футбол и народна топка, в които ученически отбори от ОУ "Проф. д-р Асен Златаров", ОУ "Стою Шишков" - Смолян и ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - с. Смилян се борят за разпределението на три комплекта медали.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини