Наклонът на смартфона издава ПИН кода на хакери

Находчиви хакери могат да откраднат номерата на ПИН кодовете на потребителите от мобилните им телефони само благодарение на начина, по който устройствата се накланят, когато хората пишат по сензорните им дисплеи. Това твърдят изследователи на база на ново проучване.

Компютърните специалисти от университета в Нюкасъл са успели да отгатнат четирицифрен ПИН код със 70% точност при първия опит. За целта те са използвали жироскопите на смартфоните – измервателни устройства, каквито има вградени във всички съвременни смартфони. С до пет опита екипът е постигнал 100% успех в разгадаването на ПИН кодовете.

Хакването се възползва от уязвимост в начина, по който браузърите споделят данни от смартфоните с уебсайтовете, които поискват тези данни. Докато за чувствителната информация, като например местоположението, обичайно се изисква разрешение от потребителя, за да бъдат споделени данните, има куп друга информация, която бива споделяна без искане за разрешение от потребителя. Така един злонамерен уебсайт може да узнае доста голям обем привидно безобидни данни. Това може да включва например ориентацията на устройството. За такова докладване на данни потребителят изобщо няма да да бъде уведомен.

„Повечето смартфони, таблети и други носими устройства са оборудвани с множество сензори, от известния GPS, камера и микрофон до инструменти като жироскоп, сензор за въртене и акселерометър”, казва д-р Марям Меернежад, изследовател в Школата по компютърни науки в университета, цитиран от Mobile Tech Today. „Но тъй като мобилните приложения и уебсайтовете не трябва да искат разрешение за достъп до повечето от тези данни, злонамерените програми могат лесно да „слушат” информация от сензорите и да я използват, за да открият широк спектър от чувствителна информация за вас – времетраенето на разговорите ви, физическите ви дейности и дори вашите докосвания, пинове и пароли”.

Обичайно уебсайтовете трябва да поискат разрешение от потребителите за достъп до чувствителна информация като данните за местоположението, както и за достъп до сензори като камерата или микрофона на дадено устройство. Но някои данни, като например ориентацията на устройството или размерът на неговия екран, се считат за нечувствителни. Като цяло те се споделят с всеки сайт, който поиска тази информация. По принцип това е необходимо, за да се осигури интерактивност и адекватност на уебстраниците.

Засега опасността за потребителите не е особено голяма, казват учените. За да обучат своята система да „краде” ПИН кодове, учените са положили доста усилия. Казват, че са изискали много усърдие от потребителите в експеримента: всеки е трябвало да въведе 50 известни ПИН кода на по пет или повече пъти, преди системата да научи достатъчно за това как хората държат телефоните си, за да може да отгатне даден ПИН със 70% точност.

Това пояснение обаче не бива да е голямо успокоение. Предвид липсата на стандартизиран начин за управление на сензорите в ИТ индустрията, при появата на данни като тези на екипа на д-р Меернежад е трудно за производителите да реагират координирано и адекватно. Самите потребители изобщо не са наясно със заплахата.

„Въпреки съвсем реалните рискове, когато запитахме хората за кои сензори са най-загрижени, открихме, че хората са много по-загрижени за камерата и GPS-а, отколкото за „мълчаливите” сензори”, споделят изследователите. В същото време екипът е успял да идентифицира 25 различни сензора, които стандартно се вграждат в повечето „интелигентни” устройства и се използват за предоставяне на най-различна информация за устройството и неговия потребител.

Всяко докосване от потребителя – кликване, превъртане, задържане и докосване – индуцира уникална последователност от активности на сензорите за ориентация и движение. Благодарение на това върху една предварително известна уеб страница лесно може да се определи коя точно част от страницата докосва потребителят, какво натиска и какво пише.

Изследването е подобно на констатация от 2015 г. за един нов (по онова време) инструмент за отчитане на състоянието на батерията от уебсайтовете. Той бе предназначен да позволи на разработчиците да предложат версия на сайта си за телефони с малко оставащ заряд. Оказа се обаче, че същият инструмент може да бъде злонамерено използван за проследяване на потребителя и всичките му дейности онлайн.

През 2014 г. пък хакери в Хагския комуникационен конгрес в Хамбург демонстрираха система, която им позволява да извлекат информация за ПИН кодове само благодарение на видеоклип с окото на жертвата, заснета докато въвежда данните си.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини