Сделката за Пловдивския панаир предизвика скандал в парламента

Сделката с акциите на държавата в Пловдивския панаир, която днес общинарите в града ще разгледат, предизвика скандал и в Народното събрание.

Вчера, 26 април, ГЕРБ заръча на своите общинари и на кмета Иван Тотев да върнат дела на държавата. Само преди дни общинските съветници под тепетата гласуваха да вземат акциите.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини Цветан Цветанов, че издава присъди от трибуната на парламента. Тя смята, че той задава груб тон за работа на депутатите и заяви, че е недопустимо да се налага подобен стил. Нинова напомни, че Цветанов няма право да говори за защита на човешките права, след като срещу него е имало заведени 7 дела и България е била осъждана заради негови акции. Заради това изказване тя беше предупредена от председателя на парламента Димитър Главчев, който впоследствие й отне думата.

Цветанов пък не остана длъжен към казаното от Нинова.

"Само да припомня че като зам.-министър на икономиката точно вие дадохте Пловдивския панаир на ваш съпартиец. Вие не ощетихте ли българските граждани?", каза Цветанов и добави, че Нинова е била уволнена от тогавашния премиер Сергей Станишев. Той подчерта, че още в първото управление на ГЕРБ е имало успехи в борбата с организираната престъпност.

Нинова пък му отвърна, че ако има доказателства, може да отиде в прокуратурата и да не злоупотребява с трибуната на Народното събрание.

Спас Гърневски от ГЕРБ също се включи в спора за Пловдивския панаир и направи ретроспекция как е отдаден панаира в ръцете на Гергов. И заръча на Нинова да не говори лъжи. Думата на Спас Гърневски също беше отнета, защото не беше по темата.

Емоциите в залата се покачиха, което предизвика недоволството на депутатите, че председателят на парламента е неспособен да овладее залата. Кристиян Вигенин от БСП дори посъветва Главчев да отиде да си почине, ако се е изморил.

"Ще си призная, че ми липсва г-жо Цачева", каза социалистът. И депутатите от ГЕРБ отправиха критика към Главчев, че е позволил да се използва процедурата по отрицателен вот за лични нападки.

А лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки се възползва от спора, за да изтъкна, че неговата партия ще бъде конструктивна и няма да води негативна политика. Той призова и за сериозно отношение и за намаляване на страстите
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини