Признание: Здравният министър не би пил хасковска вода (видео)

"Не бих пил вода от Хасково", призна служебният здравен министър Илко Семерджиев.

"Ние забранихме ползването на водата в Хасково за питейни цели, както и за готвене. За хигиенни цели, няма никакви ограничения", напомни Семерджиев.

"Ние не правим компромиси със здравето на хората. Забраната за пиене на водата ще продължи до тогава, докогато откриваме във водата някакъв вид нарушение в индикативните норми на съдържанието на уран", подчерта пред "Нова тв" здравният министър.

"Преди около 20 дни с министъра на околната среда подписахме договор, на базата на който Министерството на здравеопазването получи 10 милиона лева за един проект, който ще подобри изключително много контрола на качеството на питейната вода. Ще закупим техника, която е модерна и която дава бързи резултати", напомни още Семерджиев.

Преди дни междуведомствената работна група на министерствата на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството разреши водата в Хасково да се ползва за миене и къпане. В сила е обаче забраната за пиене и готвене.

В момента се реализира план за 12 милиона лева, с който до края на 2018г. ще се въведе план за електронна идентификация в лечебните заведения, разкри Семерджиев.

"Това означава електронни рецепти, електронни здравни досиета, елиминиране на хартията. Ще има национален електронен регистър, където всеки ще може да види как всъщност работи здравеопазването", обясни министърът. 

"Не съм заплашвал и отправял принуда към директора на агенцията по лекарствата", заяви още Семерджиев.

Миналия месец прокуратурата повдигна обвинение на вицепремиера заради предполагаем натиск и заплахи срещу директорката Асена Стоименова.

Семерджиев не отрича, че е искал тя да назначи конкретен човек за свой зам.директор.

"Изпълнявах законовите функции на здравния министър - да иска назначаването на зам.директор, какъвто там няма от 3 години", заяви той и допълни, че поискания от него Боян Доганов не се е намирал в конфликт на интереси, което също е елемент от обвинението.  

"Ако за да си свърши работата, човек трябва да направи жертви, то аз съм готов да го направя", отговори Семерджиев на въпрос дали се притеснява от съдебния процес и възможните шест години ефективно наказание.

Източник: vesti.bg

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ов
  овчарчето калитко
  15 0
  15:36, 30 апр 2017
  Преди 20 дни МЗ и М-во но околната среда забранили водата да се пие и с нея да се готви Аз питам защо тия неща трябва да ги научаваме от централните ведомства а същевременно нашите УПРАВНИЦИ - МИШКИ не се появят и РАЗЯСНЯТ обстановката
 • 2
  Не
  Немой ва!
  15 -3
  15:42, 30 апр 2017
  Целият панаир с хасковската вода е нагласен. Едни имат интерес да покажат, че други не ги бива в управлението. На тях пък това им идва дюшеш за да завлачат една композиция пари. Трети пък местни величия потриват ръце, че през техните фирми ще премина композицията... Само гражданите са реално ощетени, понеже хме ще карат горещо мръсно и жадно лято, хем на края ще трябва с поколения да плащат парсата. Хасково е на едно от най-благоприятните географски места в света, всичко е на един хвърляй и море и планина и плодородни земи, но има един недостатък в него живеят кауни и консенсус по никакъв въпрос няма как да има. Един иска чиста вода, друг иска винаги вода, трети иска евтина вода, а има и такива на които бирата им стига. Заради това тарикатите си развяват коня в Хасково, а не в Пловдив или Стара загора да речем, колкото и да ни е тежко и тъжно заради това.
 • 3
  Я
  я
  8 -6
  16:11, 30 апр 2017
  Проблема с урана се раздува за да се печелят пари. Едни от държавни пари за кладенци. Други от продажбата на вода. Що не се говори за радиацията от телефоните. Там умират хора със тумори в главата. Ама там големите пари пляскат журналистите през устата. Затова мълчат. Що не се говори за отровите в храната дето ги слагат. А те са толкова много. Що не се говори че на зеленчуковият пазар няма никакъв контрол за нитрати.
 • 4
  Го
  Голям Балама
  5 -4
  16:24, 30 апр 2017
  До Немой ва и я, ще ми бъде интересно какво ще си говорите, ако след време се срещнете в онкото, за да се лекувате от "безвредната" вода.
  • Не
   Немой ва!
   1 -2
   21:13, 30 апр 2017
   Тази вода я пия откак съм се родил, баща ми я е пил, дядо ми я е пил и неговите предци също, само че от собствени кладенци. Да се страхуват тези, които са първо поколение "облъчени" или сега идват в цивилизацията!
 • 5
  Ше
  Шебека от Кенана
  8 -2
  18:20, 30 апр 2017
  На Маймуни ви направиха мутрите ... обаче и кауните сте си виновни ... Защо в Хасково е нямало Априлско Въстание??? - много гяурите :))

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини