Тръмп: Не знам дали Ким Чен Ун е нормален, но е умен

Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за Си Би ЕС, че няма представа дали севернокорейският лидер Ким Чен Ун е с разсъдъка си, но го определи като "доста умен". 

"Хората питат "Нормален ли е?". Нямам представа, но той беше млад мъж, на 26 или 27 години, когато баща му почина. Очевидно си има работа с много трудни хора, особено генерали и други", коментира Тръмп възхода на комунистическия лидер, застанал начело на страната си след смъртта на баща му Ким Чен Ир през 2011 г. 

"Това успя да вземе властта много млад. Сигурен съм, че много хора са опитали да му отнемат тази власт, независимо дали става въпрос за чичо му или друг. И той успя да го направи, така че очевидно е доста умен", заяви Тръмп. 

Чичото на Ким Чен  Ун - Джан Сон Тхек, бе екзекутиран за държавна измяна и корупция през 2013 г. 

По въпроса за оръжейната програма на Пхенян Тръмп коментира, че той е трябвало да бъде разрешен отдавна, още от администрациите на Джордж Буш или Барак Обама. Републиканецът не пропусна да спомене и бившия държавен секретар и негов противник в борбата за президентския пост на миналогодишните избори Хилъри Клинтън. 

Тръмп отказа да коментира провалените ракетни опити в Северна Корея. "Това е игра на шах. Не искам хората да знаят какво мисля", каза той. 

Държавният глава на Щатите изрази загриженост, че в даден момент Пхенян ще разполага с подобрени ракети и предупреди, че това не може да бъде позволено. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини