784 зрелостници на втора матура днес в Смолянско

Днес се провежда вторият задълителен държавен зрелостен изпит за дванадесетокласниците. Матурата е по избор меду 13 предмета. Както и изпита по български, на три модула са разделени матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия. При тях важат същите правила и продължителност.

Матурите по английски език и география са в отделна група - тук първият модул е един час, а вторият и третият са по час и половина и учениците нямат право да излизат от стаята по време на модулите.

Третата група предмети са математика, химия, биология и физика, които са само на два модула, съответно с продължителност час и половина и два часа и половина. Тук фактически не се пише тема и затова няма трети модул, учениците могат да излизат от стаята по време на втория модул.

При всички матури, ако ученикът напусне сградата, няма право да се върне и да продължи. Сутринта модулите се подават към училищата един след друг, а не наведнъж. Остават и другите правила за сигурност, като засиленото видеонаблюдение в реално време и квестори. Зрелостниците трябва да влязат за изпита половин час преди налато му в 8 ч. Трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане до матурата.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини