Разбиха иманярска мрежа, действала в България и Турция

    Нелегален канал за трафик на културно исторически ценности е неутрализиран в хода на мащабна полицейска операция, съобщи ГДБОП.

    Действията са реализирани едновременно в България, Турция и Франция със съдействието на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа/SELEC/.

    Разследването започва преди година и половина от служители на ГДБОП, по-късно действията се разширяват на територията на Турция и Франция.

    Образувани са досъдебни производства, за документиране и пресичане престъпната дейност на организирани престъпни групи. Тези групи поддържали международни „канали“ за незаконен трафик и последваща търговия с артефакти, придобивани основно чрез незаконно търсене и изкопни дейности на територията на археологически обекти и резервати, предимно в България и Турция.

    Специализираните операции са проведени на три етапа. Две от тях са част от по-голяма международна операция по линия на престъпления срещу културното наследство между България, Франция и Турция и със съдействието на Сърбия.

    В периода 4-12 май, от служители на ГДБОП и под ръководството на Специализираната прокуратура, на територията на страната са проведени три специализирани полицейски операции.

    Общо на територията на България, Франция и Турция са извършени действия по разследването, претърсване и изземване, спрямо 40 души /22-ма са задържани, някои от тях с постоянни мерки/.

    Претърсени са 40 адреса, иззети са над 5600 движими културни ценности, представляващи движими археологически обекти /монети и предмети от епохата на античността и средновековието, като сред предметите присъстват керамични и метални съдове, различни по вид апликации, пръстени, обици, фигури от камък и метал и други/.

    Някои от предметите и монетите са от злато и сребро. Сред иззетите културни ценности има такива с много висока културно-историческа стойност.

    Иззети са също около 20 металдетектора, включително и една специфична техника за проучване на земните пластове – георадар/скенер, над 40 компютърни конфигурации и други дигитални устройства.

    Действията са проведени общо в 11 града на територията на страната и 4 града в чужбина.

    По думите на експертите, действията засягат две международни организирани престъпни групи, чиито членове са граждани на различни държави, а основната им дейност е търсенето, събирането, трафикирането и продажбата на незаконно придобити движими културни ценности.

    Това е една от най-мащабните операции провеждани по линията, като дори и към момента у нас протича допълнителен етап от тази операция, провеждана от служители на ГДБОП на територията на 8 града, спрямо 29 души и ползваните от тях 30 адреса.

    В посочения период, със съдействие на чуждестранни партньорски служби, задгранични представители на МВР и служители на ГДБОП в страната са върнати и 1000 движими археологически обекта, задържани в чужбина при предишни операции, които предстои да бъдат предадени за съхранение в български музеи. Действията по разследването продължават.                                  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини