Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган

Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с президента Реджеп Таип Ердоган въпреки призивите от някои страни членки и от Европейския парламент за прекратяване на преговорите за нейното влизане в ЕС.

Днес  говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че "сътрудничеството трябва и ще продължи" и даде да се разбере, че въпросът за прекратяване на преговорите за турското членство в ЕС не е на дневен ред.

Изявлението идва само дни, след като Юнкер имаше 30-минутна среща на четири очи с Ердоган в Брюксел и разговоря с него още 40 минути в присъствието на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Според говорителя всички „важни въпроси от взаимен интерес“ са били обсъдени с турския лидер, който бе в Брюксел за първи път след референдума, който постанови значително увеличаване на правомощията на турския държавен глава след 2019 г.

Юнкер многократно заяви, че връщане на смъртното наказание ще е край на европейския път на Турция, дори след като властите започнаха да обсъждат неговото насрочване.

Срещите с европейските лидери преминали позитивно и в "добра и конструктивна атмосфера", съобщи говорителят на Юнкер, без да дава подробности.

След срещата в четвъртък Туск информира през Twitter, че е била обсъдена нуждата от сътрудничество и че той е поставил в центъра на дискусията проблемите с човешките права в Турция.

Преди месец Европарламентът също обсъди резултатите от референдума, хилядите уволнения и арести на служители, журналисти, военни и преподаватели след неуспешния опит за преврат миналото лято.

Евродепутатите решиха да не късат отношенията с Анкара, но призоваха да се търсят алтернативи на турското членство в ЕС. Според тях разширяване на митническия съюз, засилване на търговията и студентския обмен, както и продължаване на сътрудничеството в сигурността и миграцията, могат да заместят пълноправното членство.

През пролетта обаче ЕС подписа сделка с Турция за спиране на миграцията, която доведе до драматичен спад на нелегалните влизания през Гърция. Като част от ангажиментите си Брюксел се ангажира да ускори преговорите за членство и да разреши безвизово пътуване за турските граждани. Оттогава беше отворена само една преговорна глава – за бюджета, а въпросът с визите е замразен.

Анкара преговаря за членство от 2005 г. и до момента е затворила само една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. Работата по договаряне на членството беше преустановена след неуспешния опит за преврат и потушаването му от Ердоган.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини