На Земята съществуват "призрачни" форми на живот?

Британският космолог Пол Дейвис твърди, че "призрачни" форми на живот може да съществуват успоредно със земния живот и призовава да се организира "мисия към Земята", за да бъдат открити те, съобщи в. "Дейли телеграф".

Проф. Дейвис смята, че форми на живот, повечето от които най-вероятно микроскопични, може да има в отдалечени и негостоприемни райони на голяма дълбочина в морето, на дъното на езерата, в пустините и пещерите, където сега се мисли, че нищо не може да оцелее. Тези форми ще са толкова различни от живота, какъвто го знаем, че е възможно в миналото да са убегнали от вниманието на учените.

На конференцията на Американската асоциация за напредък на науката в Чикаго проф. Дейвис, който сега работи в Държавния университет на Аризона, изложи теорията си, че животът на Земята може много пъти да е изчезвал и да се е появявал, откакто планетата съществува.

"Ако животът се заражда лесно в сухоземни условия, той вероятно се е зараждал многократно на нашата планета", смята ученият. Ако е възможно да се открие живот на други планети, подобни на Земята, това означава, че "странни" или "призрачни" форми на живот вече съществуват на Земята, добавя проф. Дейвис.

Животът, такъв, какъвто го познаваме, изглежда, че е имал един-единствен общ прародител и все пак възможно ли е земният живот да се е зараждал много пъти? Възможно ли е живот да съществува в сурови условия на Земята днес и да остава неоткрит, защото техниката ни е настроена на биохимията на живота, който познаваме? Концепцията за "призрачна" биосфера "все още е само теория", признава проф. Дейвис. "Ако някой открие призрачен или странен живот, това ще е най-голямата сензация в биологията от времето на Дарвин" - добавя изследователят.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини