Само 4 гласа спасиха Главчев, Воля гласува "за" оставка

След два часа и половина дебати парламентът реши, че председателят на парламента Димитър Главчев остава на поста. "За" това да бъде отстранен гласуваха 114 депутати, а "против" бяха 118. 

Така председателят на Народното събрание беше на косъм да се раздели с мястото си, но все пак остана на стола си и беше спасен с едва 4 гласа.

Тъкмо Главчев да седне на мястото и БСП предложи прегласуване, но резултатът беше абсолютно същият. След показване на резултата по групи, изненадата беше гласуването на партията на Марешки Воля, която неведнъж заяви, че ще подкрепя сегашната власт. От извадката стана ясно, че 12-те депутати на Воля са гласували "за" оставката на Димитър Главчев. Макар че по средата на дебатите депутатите на Марешки напуснаха залата заради нежеланието да слушат "безсмисления" според тях дебат, се оказа, че те са се върнали, за да дадат гласа си срещу Главчев.

Преди да се гласува оставката на председателя на Народното събрание, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поднесе извинение за декларациите на ГЕРБ, които са обидили БСП и които бяха пряката причина за исканата от левите оставка. Цветанов обаче не пропусна да изтъкне, че ПГ на БСП отчита просто дейност с искането на тази оставка. "Нека всеки направи своето извинение", каза обаче Цветанов. Той изтъкна още, че ГЕРБ ще застане твърдо зад Димитър Главчев, защото "той е изключително ерудиран човек и добър професионалист“.

Самият Главчев каза само няколко думи: "Не съм нарушавал правилника на Народното събрание, както БСП твърди". А относно факта, че в парламента не се гледат законопроекти, Главчев обясни, че дневният ред на комисиите се определя от ръководството на комисията и една трета от тях, а след това законът постъпва в зала. „Вие имате една трета от комисиите, защо не предложите дневен ред на комисиите. Искрени ли сте в желанието си да се гледат тези законопроекти?“, обърна се Димитър Главчев към БСП.

До гласуването на оставката на председателя на НС се стигна, след като БСП поиска той да бъде отстранен и внесе подписка за това. Причините, които лидерът Корнелия Нинова изтъкна, бяха, че Димитър Главчев от ГЕРБ е проводник на езика на омразата и че парламентът не работи, тъй като в него не се гледат законопроекти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини