Обвиняват Microsoft в некоректен даунгрейд на Windows Vista

Срещу Microsoft е подаден съдебен иск с обвинения за използване на недобросъвестни бизнес практики. За причина послужи разработената от корпорацията процедура за даунгрейд на операционната система Windows Vista до Windows ХР.

Съгласно действащите правила, замяната на Windows Vista с Windows ХР е възможна при спазване на редица условия. От даунгрейда могат да се възползват само притежателите на компютри, на които е инсталирана Windows Vista Business или Windows Vista Ultimate. Освен това, вместо Vista на компютъра може да се инсталира само версията Windows XP Professional. По тази причина, в много от случаите потребителите, решили да направят даунгред трябва да доплатят за новия лиценз. При това, продавачите на компютри вземат допълнителна такса за преинсталирането на операционната система и инсталационните дискове. В резултат, в отделни случаи цената на процедурата за замяна на Vista може да достигне $150.
Искът срещу Microsoft е подаден от жителката на Лос Анджелис Ема Алварадо, която трябвало да заплати за даунгрейд до Windows ХР около $60. Ищцата настоява, че корпорацията преднамерено изнудва потребителите да купуват скъпи версии на операционните системи с цел увеличение на печалбата. Алварадо иска да бъде компенсирана за загубите си от страна на Microsoft и се надява, че нейният иск ще стане колективен.
Естествено, в Microsoft не са съгласни с претенциите на Ема Алварадо. Представители на компанията заявиха, че процедурата за даунгрейд не носи на корпорацията никаква допълнителна печалба.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини