Фестивал събира в Серафимово хиляди чужденци от всички континенти

Изображение 1 от 2

    Над 2000 чужденци от всички континенти пристигат в смолянското село Полковник Серафимово за четиридневен фестивал "Meadows in the Mountains". На 850 метра надморска височина над селото се чува реч на поне 10 езика на дошлите на феста, организиран за седмо поредно лято от "родопските" англичани.  

    "Идват от целия свят, имаме всякакви хора сега из селото. Повечето са на палатки на ливадите, но има и много, които се настаняват по къщите. Отделно участват и много българи", казва кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. 

    Нестандартното за нашите ширини английско парти, съпътствано с уъркшопове, атрактивни артинсталации и различни забави, привлича все повече чужденци в Родопите. Фестивалът се провежда на ливади в местността Крушата, където са 35-те декара имот на Дънкан и Канди Сас. Мястото се вижда от центъра на селото. Феновете са на възраст основно между 20 и 30 години. 

    "Привлича ги родопската музика, приемат България като магична държава с красива природа и добра енергия", казва Бенджамин Сас. Той и брат му са организатори на феста. Родителите му са едни от първите чужденци, заселили се в Серафимово. Те, заедно с руснаци и италианци, вече имат общо 10 къщи. Облечени и гримирани като за карнавал, чужденците танцуват денонощно на поляните около 4 сцени, на които се редуват десетки изпълнители, които свирят и пеят на живо до 2 часа през нощта, а след това на друга сцена тече дискотека с диджеи и електронна музика до сутринта.
    Музикалната палитра включва рок, фюжън, джаз, ударен клубен саунд, техно и хаус. Туристите си плащат общо за престоя, пътя и храната. За всеки концерт или събитие билетите се запазват по интернет, като цената им варира между 60 и 120 евро.

    Четиридневният фест набира огромна популярност в Европа и в средите на младите. Той станал толкова модерен и добре приет, че е в челото на класациите на фестивалите по света на титулувани издания. "Гардиън" го класира дори сред "Десетте най-добри европейски фестивала, за които не сте чували". Организаторите пък привличат с апела за незабравим купон в дивата и непокътната природа на планината на Орфей и бягство от бетонните джунгли. Тази година те събират и дарения по 2 лири от пристигналите в кампания за инициативи за намаляване на вредните емисии на въглерод във въздуха, като първата е засаждане на ливада в Непал.


    Източник: Марица

    Източник: marica

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини