Богата програма е подготвил музеят за Празника на обединения град Смолян - 18 юни

РИМ „Стою Шишков“ във връзка с 18 юни - Празника на обединения град Смолян, организира поредица от инициативи.

На 14 юни от 9.30 часа в зала 247 на общината ще се открие научна конференция на тема „Стопански и културен живот в Родопите и Тракия през 19 век и 20 век“, под патронажа на г-н Николай Мелемов - кмет на Община Смолян. Тя се организира от Община Смолян, РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, ДА - Смолян, БИД - Смолян и БАН - Регионален академичен център – Смолян. На форума ще присъства акад. Стефан Воденичаров, а научен ръководител на конференцията е проф. Пламен Митев. В нея ще участват  23  учени и специалисти с научни доклади  от различни научни институти, университети , музеи, архиви и нестопански организации. Специално участие ще има и г-н Панайотис Крокидас – Директор на Държавния архив в Комотини, Гърция.
Другата инициатива на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян е откриването на веществена изложба на 15 юни от 17.00 часа на тема „Почетните граждани на Смолян - история и памет“. Званието „Почетен гражданин на Смолян“ се присъжда на български чуждестранни граждани с особено големи заслуги към град Смолян от всички отрасли на обществено-политическия и културен живот на града, страната и в световен мащаб.
За първи път се представя музейната колекция „Почетните граждани на Смолян“ на всички почетни граждани, които са дарили своите отличия през годините. Това са известните проф.Асен Василев, Ласло Наги, Тодор Кавгазов, Дора Василева, Петър Маринов, Валя Балканска, Младен Койнаров, Христина Лютова, Анастас Иванов и Величко Чолаков Тя съдържа над 60 експонати, представящи техни лични вещи и разкриващи ги като професионалисти. Ще бъдат показани също и почетни отличия и награди. Целта на тази изложба е да се покаже музейната събирателска и изследователска работа и да се провокира дарителския жест и на останалите почетни граждани на Смолян.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини